Putin către Xi: Vom discuta despre planul dumneavoastră de a pune capăt războiului din Ucraina

Vladimir Putin a declarat că va discuta planul în 12 puncte al lui Xi Jinping pentru “soluţionarea crizei acute din Ucraina”, în timpul unei vizite foarte aşteptate la Moscova a preşedintelui chinez, transmite BBC. Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere, a spus Putin.

“Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere”, a declarat dl Putin, în timp ce liderii s-au numit reciproc “prieteni dragi”. China a publicat luna trecută un plan pentru a pune capăt războiului – acesta include “încetarea ostilităţilor” şi reluarea discuţiilor de pace. Însă vineri, SUA au avertizat că planul de pace ar putea fi o “tactică de tragere de timp”. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat: “Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mişcare tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, pentru a îngheţa războiul în propriile condiţii”. El a adăugat:”A cere o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean ar însemna, de fapt, să sprijine ratificarea cuceririi ruseşti.”

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Planul Chinei nu a spus în mod specific că Rusia trebuie să se retragă din Ucraina – ceea ce Ucraina a insistat ca o condiţie prealabilă pentru orice discuţii. În schimb, a vorbit despre “respectarea suveranităţii tuturor ţărilor”, adăugând că “toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere” şi să “detensioneze treptat situaţia”. De asemenea, planul a condamnat utilizarea “sancţiunilor unilaterale” – văzută ca o critică voalată la adresa aliaţilor Ucrainei din Occident.

Luni, o fanfară militară i-a urat o primire călduroasă lui Xi la Moscova. Putin a salutat China pentru “respectarea principiilor justiţiei” şi pentru că a făcut presiuni pentru “o securitate indivizibilă pentru fiecare ţară”. În schimb, Xi i-a spus dlui Putin: “Sub conducerea dumneavoastră puternică, Rusia a făcut mari progrese în dezvoltarea sa prosperă. Sunt convins că poporul rus va continua să vă ofere sprijinul său ferm”. Înainte de sosirea lui Xi, Vladimir Putin a scris în ziarul chinez People’s Daily că cele două naţiuni nu vor fi slăbite de politica “agresivă” a SUA.

În mod public, liderii ucraineni au subliniat terenul comun pe care îl au cu China – respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale. Dar, în privat, aceştia au făcut presiuni pentru o întâlnire – sau o convorbire telefonică – între preşedintele Volodymyr Zelenski şi Xi. Teama Kievului este că sprijinul Chinei pentru Rusia – bazat în prezent pe tehnologie şi comerţ – ar putea deveni militar, incluzând potenţial obuze de artilerie. “Dacă China trece la furnizarea deschisă de arme Rusiei, va participa, de fapt, la conflict de partea agresorului”, a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei. Este în interesul Beijingului să stabilizeze relaţia cu Rusia, cu care are o graniţă comună de 4.300 km, a declarat Yu Jie, cercetător pentru China la Chatham House. Rusia este o sursă de petrol pentru economia uriaşă a Beijingului şi este văzută ca un partener în lupta cu SUA. Yu a adăugat că Xi tocmai a obţinut o victorie diplomatică prin medierea între Iran şi Arabia Saudită, care au reluat acum legăturile diplomatice.

Aceasta ar putea fi o şansă pentru el de a explora oportunitatea de a media între Rusia şi Ucraina. Luni seara, Xi a fost invitat la o masă cu şapte feluri de mâncare, inclusiv peşte nelma din râul Pechora din nordul Rusiei, o supă tradiţională rusă de fructe de mare şi clătite cu prepeliţă – alături de vin rusesc. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a indicat că va exista o “explicaţie detaliată” a acţiunilor Moscovei în Ucraina în timpul cinei. Delegaţiile rusă şi chineză vor purta discuţii marţi – ziua principală a vizitei. Întâlnirea are loc la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus pentru acuzaţii de crime de război.

Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere tehnic, Vladimir Putin ar putea fi arestat în 123 de ţări – deşi nici China, nici Rusia nu se află pe această listă. Efectuarea unei călătorii la Moscova atât de curând după anunţul CPI sugerează că China nu simte “nicio responsabilitate de a trage Kremlinul la răspundere” pentru atrocităţile din Ucraina, a declarat Antony Blinken. Liderii occidentali au încercat încă din februarie anul trecut să izoleze Rusia, după invazia sa la scară largă în Ucraina. Dar nu au reuşit să stabilească un consens global, China, India şi mai multe naţiuni africane fiind reticente în a-l condamna pe Putin.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Andrei Nastase: Când eu și colegii mei luptam în stradă, partenerii de dezvoltare îl susțineau pe Plahotniuc

Andrei Nastase declară că atunci când împreună cu colegii „eram în stradă și luptam pentru statul de drept, drepturile și libertățile civice, dreptul la asociere, libertatea presei, Plahotniuc, susținut de partenerii de dezvoltare, îmi punea în cârcă orice doar pentru a mă compromite„. Cum a...

VIDEO Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi în ședință: Plenul va examina dosarele candidaților pentru funcția de Procuror General Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit astăzi, 24 mai, în ședință. Pe agendă sunt două subiecte, printre care și examinarea dosarelor candidaților în cadrul concursului pentru...

Statele Unite îşi vor revizui termenii cooperării cu Georgia şi introduc restricţii de vize

Statele Unite îşi vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei ţări a adoptat o lege controversată privind "influenţa străină", a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP şi Reuters. "Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica