Marina Tauber: A fost înregistrat oficial cererea la CEDO pe cazul Partidul „ȘOR” și alții împotriva Republicii Moldova

Recomandăm

Deputatul Marina Tauber anunță că din numele partidului politic „ȘOR” și a mai multor exponenți ai partidului, a fost înregistrat oficial cererea de bază, în temeiul art. 34 al Convenției Europene împotriva statului Republica Moldova.

Aducem la cunoștință că pe data de 16 septembrie 2023, din numele partidului politic „ȘOR” și a mai multor exponenți ai partidului, compania engleză de avocatură BCL Sollcitors LLP, cu sediul la Londra, Marea Britanie, a înregistrat oficial cererea de bază, în temeiul art. 34 al Convenției Europene împotriva statului Republica Moldova, informează Marina Tauber pe contul de Facebook.

Curtea Europeană este solicitată să examineze cazul interzicerii și dizolvării forțate a partidului politic „ȘOR” de către autoritățile naționale ale Republicii Moldova, precum și restricțiile impuse foștilor membrilor de partid, în special dreptul de a candida și de a fi aleși.

În cerere se invocă faptul că, prin declararea neconstituționalității partidului „ȘOR” Republica Moldova a admis violarea mai multor principii fundamentale și drepturi garantate de Convenție, precum art. 10 ă dreptul la libera exprimare, art. 11 – dreptul la asociere, art. 3 Protocolul I – dreptul la alegeri libere și de a fi ales.

Marina Tauber susține că în documentul expediat Înaltei Curți au fost aduse argumente incontestabile care denotă caracterul abuziv al acțiunilor statului și hotărârii Curții Constituționale, care au decis interzicerea unui partid politic fără argumente justificative, în baza unor alegații false și unei presiuni fără precedent din partea autorităților statului și contrar jurisprudenței consacrate a CEDO.

Este necesar de remarcat că urmare a deciziei Curții Constituționale și ultimelor modificări la Codul electoral, sute de cetățeni, membri ai partidului „ȘOR” vor fi lipsiți de dreptul fundamental de a fi aleși, în condițiile în care termenul limită de înregistrare a candidaților pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023 expiră la 6 octombrie curent.

Ne așteptăm la o examinare în fond cât mai curând a acestei cereri, luând în calcul gravitatea violărilor admise ale Convenției și consecințele negative față de protecția drepturilor fundamentale ale omului, scrie deputatul.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img