Și România va emite un ordin prin care va interzice temporar cerealele din Ucraina

Recomandăm

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii PSD pregătesc împreună cu ministrul Agriculturii o decizie pentru susținerea fermierilor români, nemulțumiți de situația provocată de cerealele Ucrainei.

Astfel, conform surselor citate, Ministerul Agriculturii urmează să emită un ordin comun cu Ministerul de Finanțe pentru interzicerea temporară a cerealelor din Ucraina pe o perioadă de 30 de zile.

Vineri, 15 septembrie, a expirat interdicția impusă de Comisia Euopeană, iar oficialii europeni nu au extins-o şi mai mult.

Cu toate acestea, în România nu a mai intrat niciun camion de cereale, ca urmare a unei înțelegeri între miniștrii Agriculturii român și ucrainean.

În prezent, Ungaria, Slovacia și Polonia sunt țările care au decis să restricționeze importurile de cereale din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă ţările vecine încalcă legislaţia UE, “Ucraina va răspunde într-un mod civilizat”.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin ţările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.

Dar cantitatea mare de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina care a intrat în ţările vecine a redus preţurile acolo, având un efect negativ pentru veniturile fermierilor locali şi ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina.

  -----
@omniapres.md
- Advertisement -spot_img

Ultima oră

Presa tucă: Guvernul încearcă să lichideze statutul juridic al Găgăuziei

Guvernul Republicii Moldova, care dorește integrarea în Uniunea Europeană, încearcă să lichideze statutul de autonomie UTA Găgăuzia odată cu...
- Advertisement -spot_img

Recomandăm și ...

- Advertisement -spot_img