Mihail Pîsla: “Argumentele privind fuzionarea spitalului “Toma Ciorbă” cu cel de Dermatologie nu sînt convingătoare”

Mihail Pîsla, fostul director al Centrului Național de Sănătate Publică, a venit cu un mesaj în rețelele sociale în privința proiectului Hotărîrii Guvernului „Cu privire la reorganizarea unor instituții medico-sanitare publice”, prin care Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” urmează să fuzioneze cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

“Asemenea încercări au avut loc și în trecut, dar pînă la urmă din diferite motive nu și-au atins scopul. Care este motivul de data aceasta? Cinstit vorbind, argumentele din nota informativă nu sînt prea convingătoare. Este adevărat – Spitalul ”Toma Ciorbă” nici pe departe nu întrunește standardele contemporane de tratament a maladiilor infecțioase, notează Noi.md.

Dar nici Spitalul Dermatologic nu dispune de asemenea condiții specifice. Prin urmare, problema standardelor nu va dispărea odată cu fuzionarea instituțiilor. La fel cum nu va dispărea problema investițiilor capitale în renovarea clădirilor și infrastructurii depășite a Spitalului ”Toma Ciorbă”. Privitor la secția de terapie intensivă. Aceasta la moment lipsește în ambele spitale”, a scris Mihail Pîsla.

Potrivit acestuia, economisirea de bani după fuzionarea celor două spitale și eficiența sporită, la care face referință Ministerul Sănătății, va fi una nesemnificativă.

“Referitor la îmbunătățirea managementului instituțional – în condițiile cînd ambele instituții sînt amplasate la o distanță destul de mare una de alta, cînd vor fi menținute cîte 2 secții de internare, 2 ospătării, 2 farmacii, etc. va fi mai complicat de gestionat instituția.

Referitor la eficiența utilizării paturilor, care nu depășește 40-70%. – сînd eficiența este joasă numărul paturilor se reduce, dar nu se majorează ca în cazul fuzionării”, a mai adăugat fostul director al Centrului Național de Sănătate Publică.

Mihail Pîsla mai spune că ar fi fost oportună elaborarea unui concept strategic de către Ministerul Sănătății privind viitorul spitalului după reorganizare.

“Dar totul ar putea fi înțeles și acceptat, dacă Ministerul Sănătății ar demonstra că abordează problema strategic, cu 2-3 pași înainte, că dispune de un concept clar și bine pus la punct privitor (destinația, structura, numărul și profilul paturilor, asigurarea funcționalității, utilizarea infrastructurii reziduale, etc.).

Din păcate, se creează impresia că acest concept lipsește și urmează a fi elaborat numai după fuzionare. Și atunci apar dubii privitor la oportunitatea acestei decizii, precum și este greu de contracarat zvonurile precum că scopul principal al fuzionării menționate nu este eficientizarea activității sectorului spitalicesc, dar ”eliberarea” (cu timpul) a unui teren în centrul orașului”, punctează Mihail Pîsla.

Contactată de Noi.md, Corina Gamurari, consultantul principal al Serviciului Relații cu Presa al Ministerului Sănătății, a comunicat următoarele:

«Niciun spital nu va fi închis. Sînt 2 spitale de nivel terțiar: unul de boli infecțioase și altul de boli contagioase, care, de fapt, e una și aceeași. Gestionează același domeniu și doar trec sub management comun. Atît, în rest, fiecare spital rămîne cum a fost. Am învățat niște lecții în perioada de COVID. Acest domeniu trebuie eficientizat și fortificat.

De exemplu, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă nu are secție Terapie Intensivă, laboratoare moderne, dar și multe altele. Management comun înseamnă eficientizare, fortificare și răspuns mai bun la problemele din domeniu cu utilizarea acelorași resurse».

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica