Aliev a convocat alegeri prezidențiale anticipate după victoria-fulger din Nagorno-Karabah

Preşedintele azer Ilham Aliev, întărit prin recenta sa victorie militară în Nagorno-Karabah, a convocat joi alegeri prezidenţiale anticipate pentru 7 februarie 2024, potrivit unui decret publicat de preşedinţia acestei ţări din Caucaz, informează AFP și Agerpres.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Aliev, la putere din 2003 şi succesor al tatălui său defunct, a ordonat „organizarea de alegeri anticipate pentru (funcţia de) preşedinte al Azerbaidjanului”, cerând Comisiei Electorale „să asigure organizarea scrutinului pe 7 februarie 2024”, informează acest document oficial.

Alegerile erau prevăzute pentru 2025, însă preşedintele Aliev pare că vrea să profite de popularitatea sa, la cel mai înalt nivel după ofensiva-fulger împotriva separatiştilor armeni, ofensivă ce i-a permis recucerirea enclavei Nagorno-Karabah în septembrie.

Circa 75% dintre azeri aprobă modul în care Aliev a gestionat acest conflict, potrivit unui sondaj de opinie al centrului de cercetări sociale al ţării, o instituţie publică. Aproape toată populaţia armeană din Nagorno-Karabah, peste 100.000 de persoane din totalul celor 120.000 înregistrate, a fugit de atunci spre Armenia.

Aliev conduce Azerbaidjanul cu o mână de fier

Ilham Aliev, 61 de ani, care i-a succedat tatălui său Heidar Aliev, conduce cu o mână forte această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi şi reprimă orice opoziţie. Chiar dacă criticii au denunţat derivele autoritare ale regimului Aliev, puterea sa rămâne intactă.

Preşedintele Aliev a făcut să fie aprobat printr-un referendum în 2009 o schimbare de Constituţie ce autorizează efectuarea unui număr nelimitat de mandate prezidenţiale. O nouă modificare a Constituţiei, în 2016, a extins mandatul prezidenţial la şapte ani. În acelaşi an, el a numit-o pe soţia sa Mehiban Alieva în funcţia de prim-vicepreşedinte.

În esență, deși Azerbaidjanul organizează nominal alegeri, țara este considerată de facto o dictatură în care drepturile omului nu sunt respectate iar libertățile politice nu există.

Acest lucru i-a făcut pe unii experți în geopolitică să remarce că planurile Uniunii Europene de a-și spori substanțial importurile de gaze naturale din Azerbaidjan, după decuplarea energetică de Rusia, reprezintă doar înlocuirea dependenței de un dictator brutal cu cea față de un altul.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica