Şeful spionilor lui Putin are un mesaj pentru SUA: Ucraina va deveni un nou Vietnam pentru voi

Şeful serviciilor de informaţii externe ale preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi Statele Unite că sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul într-un “al doilea Vietnam” care va bântui Washingtonul în anii următori, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

“Ucraina se va transforma într-o “gaură neagră” care va absorbi din ce în ce mai multe resurse şi oameni”, a declarat Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), într-un articol publicat în revista SVR. “În cele din urmă, SUA riscă să îşi creeze un “al doilea Vietnam”, iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să facă faţă acestei situaţii”, a adăugat el.

Putin a trimis trupe în Ucraina la începutul anului trecut, declanşând un război care a ucis şi a rănit sute de mii de oameni şi a dus la cea mai mare confruntare dintre Rusia şi Occident din ultimele şase decenii. Occidentul a acordat Ucrainei peste 246 de miliarde de dolari în ajutoare şi arme, dar o contraofensivă ucraineană a eşuat, iar Rusia continuă să controleze puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat că o confruntare directă NATO-Rusia ar putea declanşa al treilea război mondial şi a exclus în repetate rânduri trimiterea de soldaţi americani în Ucraina. Biden a pledat miercuri în faţa republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina. “Dacă Putin cucereşte Ucraina, nu se va opri acolo”, a avertizat Biden, sugerând că Putin îşi va continua agresiunea prin atacarea unui aliat din NATO. Apoi, “vom avea ceva ce nu căutăm şi de care astăzi nu avem parte: trupe americane luptând împotriva trupelor ruseşti”, a adăugat Biden.

Războiul din Vietnam a fost, de fapt, un conflict Est-Vest al Războiului Rece, în care Statele Unite au luptat alături de forţele din Vietnamul de Sud împotriva unui nord susţinut de puterile comuniste ale Chinei şi Uniunii Sovietice. Războiul, în care au fost ucise mai multe milioane de oameni, s-a încheiat în 1975 cu victoria Vietnamului de Nord şi cu o înfrângere ruşinoasă pentru Statele Unite, care au pierdut peste 58.000 de combatanţi proprii şi au stârnit o puternică mişcare anti-război în ţară.

“În cele din urmă, SUA riscă să îşi creeze un “al doilea Vietnam”, iar fiecare nouă administraţie americană va trebui să încerce să facă faţă acestei situaţii”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica