Înalt oficial: Există o soluție privind sprijinul UE pentru Ucraina fără Ungaria

În cazul în care Ungaria se opune alocarii de 50 de miliarde de euro Ucrainei prin bugetul comun al blocului, celelalte 26 de țări UE și-ar putea extinde contribuțiile bilateral la Kiev – un mod mai complicat și mai costisitor, scrie Sky News.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Separat, incertitudinea planează și asupra viitorului ajutor militar al UE pentru Ucraina, unde Rusia controlează acum aproape o cincime din teritoriu.

O propunere de a utiliza un fond militar administrat de UE – Facilitatea europeană pentru pace (EPF) – pentru a oferi Ucrainei 20 de miliarde de euro în arme și alt sprijin în următorii patru ani a întâmpinat rezistență din partea Germaniei.

Unii membri ai UE fac eforturi ca la summitul din această săptămână să se angajeze pentru trimiterea a cel puțin 5 miliarde de euro Ucrainei prin intermediul EPF, un plan pe care miniștrii de externe ai UE îl vor discuta luni cu omologul lor ucrainean.

În ciuda perspectivelor sumbre, unii diplomați de la Bruxelles cred că blocul va evita cel mai rău scenariu și va îndeplini unele dintre promisiunile făcute Ucrainei.

“Va fi dificil? Da. Va fi extrem de dificil? Cel mai probabil. Va fi sânge în aer la un moment dat? Probabil”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al UE.

„Dar eu continui să cred că este posibil să găsim soluții”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica