România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru completarea stocului de rachete PAC-2 GEM-T al României, cu care funcționează sistemele de lansatoare Patriot cumpărate de la americani, valoarea totală a achiziției fiind estimată la peste 1 miliard de euro plus TVA, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Prin înțelegerea parafată în 2017, s-a convenit cu SUA achiziționarea și livrarea a 7 sisteme Patriot și a unui număr de 56 rachete PAC-2 GEM-T, reprezentând o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare.

″În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”/ PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziționa prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA)″, se arată în solicitare.

Potrivit sursei citate, achiziția va fi făcută de NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor, și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul Statelor Unite, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa.

″Conform celor comunicate de reprezentanții NSPA, prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS) și va fi stabilit cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziție″, se mai afirmă în document, care poate fi consultat aici.

Acolo mai scrie că avansul inițial, de aproximativ 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet (cam 380 milioane euro fără TVA), trebuie plătit anul acesta sau în primul trimestru din 2024.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica