Prime și Publika TV pune mai multe întrebări reprezentanților UE şi SUA: Mai sunt valabile principiile mass media independentă și libertatea de exprimare?

Adresarea publică a redacției Prime și Publika TV către ambasadele țărilor UE și SUA

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Uniunea Europeană și SUA au fost mereu pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru o mare parte a lumii, drept modele de democrație, în care sunt respectate drepturile omului și principiile statului de drept.

Printre principiile care stau la baza democrației și a statului de drept, promovate de UE și SUA pe plan mondial, sunt și libertatea de exprimare, independența media. Fără respectarea dreptului la libera exprimare și în lipsa independenței media, nu poate exista nici stat de drept, nici democrație ca și formă de guvernare. Pe de altă parte, cenzura este elementul indispensabil oricărei societăți autoritare sau totalitare.

Republica Moldova a obținut statut de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, urmând să corespundă tuturor criteriilor de la Copenhaga, inclusiv stabilirea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului etc.

Ținând cont de toate cele menționate mai sus, redacția posturilor de televiziune Prime și Publika TV au câteva întrebări în adresa Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii:

 • 1. Mai sunt valabile principiile clasice ale democrației și statului de drept, inclusiv mass media independentă și libertatea de exprimare?
 • 2. În ce țări democratice, unde este respectat statul de drept, sunt închise instituții media, inclusiv posturi de televiziune, prin decizii politice ale guvernului, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova, unde au fost suspendate licențele de emisie a 12 canale TV?
 • 3. Care este poziția UE și a SUA în raport cu o guvernare care folosește fapte manipulatorii și amestecări de informații pentru a lua decizii arbitrare prin care se încalcă un drept constituțional și universal și se atentează în mod deschis asupra unor principii care stau la baza statului de drept și a unei forme democratice de conducere?
 • 4. Au obținut UE și SUA explicații suplimentare de la autoritățile de la Chișinău privind motivarea reală, care a stat la baza unei decizii politice de a închide posturile de televiziune Prime și Publika TV, în condițiile în care argumentarea publică despre “propagandă, dezinformare, influențarea alegerilor locale generale” etc. nu și-a găsit nicio probă faptică?
 • 5. De când UE și SUA susțin guverne care introduc oficial cenzura în mass media?
 • 6. Va fi aplicată practica moldovenească de a închide televiziuni și site-uri de știri fără vreo decizie a instanței de judecată în statele membre ale Uniunii Europene și în SUA?
 • 7. Unde este limita între lupta cu propaganda și dezinformarea, care credem că trebuie să existe, și impunerea cenzurii de stat?
 • 8. În ultimii doi ani, de când PAS este la guvernare în Republica Moldova, potrivit sondajelor de opinie publică, numărul cetățenilor care susțin integrarea europeană a scăzut cu circa 10%. Credeți că această tendință este una cauzată de propagandă sau de acțiunile conducerii de la Chișinău, care recurge la acțiuni antidemocratice sub flamura drapelului UE?
 • 9. Cum ar fi reacționat justiția în SUA și în țările UE în cazul în care guvernele din aceste state ar fi închis posturi de televiziune locale?
 • 10. Cum ar fi reacționat societatea civilă și opinia publică americană și europeană în cazul în care guvernele acestor țări ar fi luat decizia de a închide unele posturi de televiziune?
 • 11. Cum ar fi reacționat societatea civilă și opinia publică americană și europeană în cazul în care conducerea de vârf a țării ar declara deschis că nu va permite unor instituții media să activeze.

Cu respect, redacția de știri Publika TV și Prime.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica