ULTIMA ORĂ: Aglomerație în vama Leușeni-Albița din cauza numărului mare de tiruri ucrainene

Sute de șoferi de tiruri așteaptă în rânduri de aproximativ 3 kilometri pentru a traversa vama Leușeni – Albița. Ei spun că perfectarea actelor decurge lent iar aglomerația s-a format din cauza numărului mare de tiruri ucrainene care tranzitează Republica Moldova prin acest punct.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Totodată, reprezentanții Postului Vamal Leușeni au menționat că activează la capacitate maximă doar că punctul de trecere este suprasolicitat din cauza fluxului de mașini care vin din Ucraina.

Cozi imense s-au format în ultimele zile, în vama Leușeni-Albița, pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Unii conducători auto cu care am discutat astăzi spun că așteaptă de ieri să treacă vama. Ei spun că rândul format din aproximativ 300 de tiruri nu va avansa rapid, conștientizând că vor sta în vamă și până mâine. Aceștia susțin că sunt aprovizionați cu apă și mâncare, însă cel mai dificil este să găsească o toaletă sau să facă un duș, transmite Radio Moldova.

*„Un coleg de-al meu stă în vamă de mai bine de 30 de ore. Eu stau de la 8:00, mai departe nu știu ce va fi” „Nu ai prioritate, stai ca toți în rând, nu ai încotro”; „Înainte stăteam și o oră în rând, dar acum o zi și o noapte”; „Anul trecut reușeam să facem trei curse pe săptămână, acum nici două nu le pot face, și toate nopțile stau în vamă”. „E problemă cu WC”.

Unul din motivele aglomerației ar fi numărul mare de vehicule ucrainene care tranzitează Republica Moldova prin acest punct al frontierei, afirmă unii șoferi.

„Au închis vama de la Giurgiulești și merg numai ucraineni, Polonia tot nu-i primește”; „Nu erau așa probleme înainte. O zi, două maxim stăteam, dar acum stăm trei zile”; „Măcar pe ucraineni să-i trimită pe la o altă vamă, dar așa toți stăm aici la Leușeni”.

Cu toate că Postul Vamal Leușeni a mărit numărul de angajați, totuși, este suprasolicitat, deoarece agenții economici ucraineni, neavând o altă ieșire sigură din țară, tranzitează Republica Moldova pentru a-și exporta mărfurile, a afirmat șeful Postului Vamal Leușeni, Eugen Guranda.

„Fluxul de camioane din posturile vamale moldo-ucrainene sau dublat practic în ultimii doi ani și capacitatea posturilor este limitată și infrastructura este aceeași care a fost anterior. Zilnic se perfectează 400- 500, dar, totodată suntem în strânsă comunicare cu partea română. Noi perfectăm atâtea camioane cât fizic putem să le permitem deplasarea peste vama română”.

Precizăm ca zilele trecute operatorii de transport rutier din Republica Moldova au înaintat un demers premierului Dorin Recean, în care cer o soluție pentru reducerea timpului de așteptare în vamă pentru șoferi, dar deocamdată nu a fost publicată o reacție oficială. Anterior, ministrul Infrastructurii Și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că va fi implementat un program de înregistrare electronică pentru ca transportatorii să știe din timp cînd vor ajunge la punctul de trecere a frontierei și să nu aștepte prea mult.

În același timp, Ministrul de Interne, Adrian Efros a declarat la Radio Moldova că rândurile în vama Leușeni – Albița sunt create din cauza infrastructurii deplorabile și a războiul din Ucraina. Autoritățile au încercat să fluidizeze traficul prin aplicarea în comun a controlului coordonat dintre Republica Moldova și România. Acest fapt presupune o oprire unică pe partea română pentru toate procedurile de control a traversării frontierei de stat. Controlul comun coordonat, deocamdată, este un proiect de probă și a fost pilotat pe un termen de șase luni.

Din aprilie și până acum, aceste termen a fost prelungit de două ori.

 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica