Ungaria a adoptat o lege care sancţionează finanţarea externă prin ONG a campaniilor electorale

Parlamentul Ungariei a interzis toate formele de finanţare din străinătate pentru campanii electorale prin adoptarea, marţi, a aşa-numitei “legi a protecţiei suveranităţii”, informează dpa.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Măsura, iniţiată de partidul de dreapta de guvernământ Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban, a modificat codul penal şi Constituţia ţării, a informat agenţia de ştiri de stat ungară MTI.

Finanţarea campaniilor de către state sau organizaţii din străinătate fusese deja interzisă. Noua lege extinde interdicţia pentru a include organizaţii ale societăţii civile care sprijină candidaţi individuali la alegerile din Ungaria. Creează, de asemenea, o autoritate de supraveghere numită Biroul pentru protecţia suveranităţii.

Cei găsiţi vinovaţi de ascunderea unei finanţări externe riscă până la trei ani de închisoare.

Agenţia de presă MTI a raportat că preambulul noii legi prevede că suveranitatea Ungariei este “din ce în ce mai ameninţată” din străinătate. Se mai afirmă că “organizaţiile şi indivizii străini urmăresc să îşi realizeze propriile interese în ţară, împotriva intereselor şi legilor ungare”.

Sarcina Biroului pentru protecţia suveranităţii este de a depista astfel de încercări şi de a propune contramăsuri. Preşedintele acestei instituţii urmează să fie numit de către preşedintele ţării, la recomandarea prim-ministrului, pentru un mandat de şase ani.

Premierul Viktor Orban a anunţat această lege la o conferinţă a partidului său de la sfârşitul lunii noiembrie.”Poţi să îţi trădezi ţara pentru bani? Prieteni, desigur că nu se poate să rămână aşa! Trebuie să ne ocupăm de asta” s-a indignat Viktor Orban.”Ne aşteptăm ca reprezentanţii noştri din parlament să creeze legi care să protejeze suveranitatea Ungariei, până la Constituţie”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica