Adresare către șeful SIS Alexandru Musteață și premierul Dorin Recean: Ați fost dezinformați!

La 30 octombrie 2023, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, i-a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de premierul Dorin Recean, suspendarea licenței de emisie a șase posturi TV, printre care Publika TV și Prime.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

La 30 octombrie 2023, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, i-a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de premierul Dorin Recean, suspendarea licenței de emisie a șase posturi TV, printre care Publika TV și Prime.

”Serviciul deține informații și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din Republica Moldova, inclusiv prin intermediul unor campanii de dezinformare desfășurate la aceste posturi TV. Politica editorială a televiziunilor vizate este orientată spre lansarea campaniilor de dezinformare pentru discreditarea cursului politic extern al Republicii Moldova și promovarea narativelor geopolitice în favoarea Federației Ruse” a declarat Musteață. În aceeași zi, CSE a adoptat decizia.

Redacția Publika TV și Prime consideră că șeful SIS și premierul au fost dezinformați, și vine cu un șir de argumente.

Pe fapt, informația despre așa numita “propagandă prorusă” la Publika TV și Prime este FALSĂ

Publika TV și Prime au condamnat din start războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și au difuzat mai multe știri în care se condamnă acest război nedrept. Publika TV și Prime au difuzat produse ucrainești anti-război și au organizat interviuri, inclusiv cu demnitari din Ucraina: consilieri ai Președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, șeful serviciului de Securitate al Ucrainei, Kiril Budanov, primarul capitalei ucrainene, Vitalii Kliciko, miniștri din Guvernul Ucrainei.

În exclusivitate, am avut reportaje de pe frontul ucrainean, iar în studiourile noastre au fost invitați mai mulți ambasadori occidentali, inclusiv ambasadorul Ucrainei la Chișinău, care a fost prezent de câteva ori.

În perioada februarie – martie 2023, Publika TV a difuzat două filme produse în Ucraina, ce reflectă atrocitățile Rusiei în Mariupol și regiunea Kiev.

În ultimii ani, în calitate de invitați la emisiunile de știri de la Prime și Publika TV au fost primele persoane în stat, Președintele țării, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, mai mulți miniștri din guvernele PAS. Or, nu pot fi suspectați cei din fruntea Republicii Moldova că ar face propagandă pro-rusească ori ar prezenta “pericol hibrid” în adresa securității naționale.

Prime și Publika TV au fost singurele posturi de televiziune din Republica Moldova care au difuzat concertele “Save Ukraine”, organizate în țări europene în susținerea suveranității și integrității țării vecine. Au fost puse pe post și alte maratoane anti-război, organizate de mass media din Ucraina, inclusiv cu reluarea acestora în emisiile posturilor noastre de televiziune.

Publika TV și Prime, promotoare ale parcursului european al Republicii Moldova

Publika TV și Prime sunt posturile de televiziune care mulți ani la rând au organizat campanii media de promovare a integrării europene a Republicii Moldova.

“EU sunt Moldova!” – este o campnaie amplă, prin care Publika TV, pe parcursul mai multor ani, a promovat valorile europene.

În cadrul emisiunii “Respect Moldova” de la Prime au fost difuzate reportaje despre proiectele realizate în țara noastră cu sprijinul UE.

Pentru perioada noiembrie-decembrie 2023, în ajunul Summitului din 14-15 decembrie, la care se decide deschiderea negocierilor cu Republica Moldova, Publika TV a pregătit campania “Moldova Europeană”, în care urmau să fie evidențiate reușitele țării noastre în planul integrării europene.

Timp de 13 ani, postul de televiziune Prime a adus în casele moldovenilor cele mai importante proiecte media și a adunat în fața televizoarele familii întregi. Telespectatorii noștri au descoperit cei mai talentați tineri datorită super-producțiilor marca Prime. Unul dintre show-urile care a ținut sute de mii de telespectatori în fața televizoarelor a fost ”Fabrica de Staruri„ format preluat de la compania olandeză ”Endemol”.

Renumita ,,Roata Norocului” – este un proiect realizat în parteneriat cu CBS, cea mai populară televiziune din Statele Unite ale Americii. Roata Norocului (”Wheel of Fortune”) este un format original american, creat de Merv Griffin și a avut premieră în SUA, în anul 1975. Este cel mai longeviv și de succes concurs TV din istoria televiziunii americane. A ridicat 5 premii Emmy și s-a bucurat de mai mult de 60 de adaptări.

Un alt proiect realizat în parteneriat cu televiziunea americană CBS este emisiunea ,,Doctorii”. Proiectele cu cel mai mare rating TV – ”Da sau Nu”, ”100 de Moldoveni au zis” și ”Moldova are Talent” sunt formate achiziționate de la compania britanică Fremantle Media. Aceste show-uri au reușit să cucerească peste 50 de țări din lume, precum Elveția, Turcia, Japonia, Anglia sau Germania.

Visele au devenit realitate la Prime și pentru cei mici, datorită proiectului unic în Moldova ”Vreau o Minune” – un show în cadrul căruia copiii sunt eroii unor povești adevărate. Acest proiect televizat a fost implementat în Olanda, iar Prime a fost prima televiziune care a realizat această emisiune în Europa de Est.

”Vorbește Moldova”, un talk-show care a prezentat oameni reali și întâmplări care par incredibile, dar sunt adevărate și ”Prima Oră” – cel mai important show matinal, au devenit în scurt timp lideri de audiență.

Postul de televiziune Prime a difuzat dar și a produs cele mai grandioase meciuri din Liga Campionilor, Liga Europei, Liga conferințelor, Liga Națiunilor, dar și meciuri din calificări pentru Campionatele Europene și Mondiale a echipei naționale de fotbal.

De asemenea, la Prime au fost difuzate în premieră filme și seriale produse de giganții de la Holywood: Warner Brothers, Paramount Pictures, Sony, Disney, CBS și alții.

Or, toate aceste acțiuni nu pot fi calificată drept “propagandă pro-rusească” ori “pericol în adresa securității naționale”.

Publika TV și Prime, fără abateri

Faptul că Prime și Publika TV au avut un comportament corect în politica editorială este demonstrat și de lipsa vreunei sancțiuni pentru propagandă sau dezinformate din partea Consiliului Audiovizualului, dar și de rapoartele de monitorizare ale ONG-urilor media, care nu au constatat nicio abatere de la normele deontologice.

Cât privește suspiciunea în adresa Prime și Publika TV precum că ar influența alegerile locale generale, evidențiem un lucru extrem de important – ambele posturi de televiziune au declarat din start că NU vor reflecta campania electorală. În acest context, subliniem declarația publică a președintei CA, Liliana Vițu, care spune clar că a trimis o notă cu titlu de informare către SIS despre activitatea inclusiv a Publika TV și Prime, dar NU a propus suspendarea licenței de emisie și nici nu a evidențiat vreo altă încălcare în adresa noastră.

Societatea civilă, în apărarea posturilor TV

Redacția Publika TV și Prime, din prima zi, a calificat decizia CSE drept una abuzivă și nefondată. Or, vis-a-vis de ilegalitățile comise de către Comisia pentru Situații Excepționale în raport cu cele 6 posturi de televiziune s-a expus și societatea civilă: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL), RISE Moldova, Centrul „Acces-Info”, precum și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Amnesty International Moldova și-au exprimat îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune, în lipsa unor explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive. ONG-urile menționate au semnat o petiție prin care au cerut autorităților să comunice neîntârziat argumentele și probele ce au stat la baza deciziei CSE. Suspendarea licențelor de emisie ale posturilor de televiziune a ridicat semne de întrebare și la Avocatul Poporului.

Citeşte şi: Activitatea a 6 posturi TV, sistată. Mai multe ONG-uri media solicită argumente și probe ce au stat la baza deciziei CSE

Iar juristul CJI, Cristina Durnea, a elaborat o amplă analiză a deciziei CSE, dar și a argumentelor aduse de SIS, și a constatat că nu există ”probe și argumente certe și întemeiate, care să justifice restricția. Invocarea acțiunilor de dezinformare, în contextul în care CA nu a aplicat nicio sancțiune pentru fapte de acest fel, iar puținele constatări privind neasigurarea informării corecte vizează doar un singur post TV dintre cele șase vizate, ceea ce deturnează din start seriozitatea deciziei autorităților”.

Totodată, Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mezeiks, a declarat la deschiderea Forumului Mass-Media 2023 că suspendarea licențelor mai multor posturi de televiziune, în condițiile stării de urgență, continuă să fie o îngrijorare „care ar putea amenința libertatea presei și încrederea cetățenilor”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica