Bancnotele EURO se schimbă! Anunț pentru cei cu euro la saltea

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să schimbe fața bancnotelor euro, pentru prima dată în 20 de ani. Banca centrală a UE încearcă să înlocuiască ferestrele și podurile care au fost imaginea bancnotelor euro încă de la apariția lor, transmite Capital.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Banca centrală a UE încearcă să înlocuiască ferestrele și podurile care au fost imaginea bancnotelor euro încă de la apariția lor. Bancnotele euro urmează să fie decorate fie cu râuri și păsări, fie cu imagini ale culturii europene, deoarece Banca Centrală Europeană reduce opțiunile, pentru prima reproiectare a monedei europene de la înființarea sa, informează Euronews.

Se schimbă banii. După 20 de ani, e timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre

Se schimbă banii. BCE face pregătiri de revizuire a bancnotelor încă din 2021, consultând experți, dar și publicul, cu privire la un posibil nou aspect, aceasta fiind prima reproiectare majoră de la lansarea bancnotelor euro, în 2002.

„După 20 de ani, e timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai reprezentative pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile”, declara, în vară, șefa BCE, Christine Lagarde.

„Ambele teme alese împărtășesc un fir comun de conectare între Europa și europeni”, a declarat Lagarde, precizând că asta se va face „în conformitate cu obiectivul nostru de a face bancnotele mai identificabile pentru oamenii de toate vârstele și mediile”.

Când vor ajunge noile bancnote în portofelul oamenilor

BCE nu pare să fi făcut un sondaj și despre modele de bancnote mai tradiționale, cum ar fi clădiri renumite sau figuri istorice, cel mai probabil temându-se că acest lucru ar provoca dispute între cele 20 de state membre ale zonei euro cu privire la cine sau ce ar trebui să apară pe bancnote.

Odată ce motivele detaliate vor fi elaborate, cele două opțiuni vor fi din nou prezentate publicului european, afirmă BCE, Cu toate acestea, noile bancnote nu vor ajunge în portofelul oamenilor decât la câțiva ani după ce decizia finală va fi vor fi luată, adică în 2026.

Utilizarea numerarului se află pe o tendință de scădere

Pe măsură ce plățile digitale devin din ce în ce mai populare, în parte din cauza pandemiei, utilizarea numerarului se află pe o tendință de scădere și, potrivit BCE, a reprezentat doar 59% din plățile în punctele de vânzare fizice precum magazine și restaurante, în scădere de la 79% în 2016.

Pentru că unii parlamentari sunt îngrijorați de această tendință, Comisia Europeană a propus, în luna iunie, o nouă legislație pentru a proteja statutul numerarului ca mijloc legal de plată, promovând planuri pentru o nouă formă digitală a monedei euro.

Temele propuse pentru noile bancnote

În prezent, temele actualelor bancnote euro sunt relativ sobre. Pentru următoarele bancnote, au fost propuse teme precum:

Cultura europeană;

  • Valorile europene reflectate în natură;
  • Râuri: apa vieții în Europa
  • Mâini împreunate: Împreună vom construi Europa;
  • Viitorul îți aparține;
  • Europa noastră, noi înșine;
  • Păsări: libere, rezistente, inspiratoare.
  • Consiliul Guvernatorilor vrea să selecteze tema până în 2024

Consiliul guvernatorilor vrea să selecteze tema pentru următoarea generație de bancnote până în 2024. După aceea, va avea loc un concurs de design. Ulterior, cetățenilor ar trebui să li se ceară din nou părerea.

BCE ar putea lua o decizie finală cu privire la proiectarea viitoare și momentul producerii și emiterii noilor bancnote în 2026.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica