Avertismentul care vine din România: După Ucraina, Putin va ataca Moldova. ”Vom contraataca dacă va fi necesar”

După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi Moldova și țările baltice, a avertizat șeful armatei belgiene, Michel Hofman, aflat într-o vizită în România.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Rusia „a demonstrat deja că are voința de a ataca un vecin”, a declarat Hofman pentru publicația belgiană VRT, în timp ce vizita soldații belgieni staționați în România, scrie Politico.

Limbajul președintelui rus Vladimir Putin “este întotdeauna ambiguu. Este absolut posibil ca mai târziu să aibă și alte idei. Fie în sudul Moldovei, fie în statele baltice”, a spus șeful armatei belgiene.

„Europa trebuie să se pregătească urgent și să explice clar că se poate apăra” și că „va contraataca dacă va fi necesar”, a mai declarat Hofman.

Ucraina a respins invazia pe scară largă a lui Putin, care a început în februarie 2022 și nu dă semne de atenuare, în ciuda rezistenței acerbe din partea forțelor de la Kiev.

„Rusia a trecut la o industrie de război”, a adăugat Hofman. Chiar dacă forțele Moscovei par slăbite în acest moment din cauza războiului lor în desfășurare împotriva Ucrainei, această slăbiciune este „temporară”, a spus el.

Rusia își ”va regenera mașina de război și va reconstrui forțele armate”

Dacă Rusia va câștiga războiul, „în cele din urmă va regenera mașina de război și va reconstrui forțele armate”, a avertizat șeful armatei belgiene.

Moldova este vecină cu Ucraina, iar una dintre regiunile acesteia – Transnistria – este susținută de Kremlin. A funcționat ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-și drapelul cu secera și ciocanul din epoca sovietică și folosind limba rusă ca limbă oficială.

La vestul Kremlinului, țările baltice sunt protejate de clauza comună de apărare a NATO – iar un atac al trupelor lui Putin asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei ar putea declanșa un conflict mai larg.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica