Cristian Hrituc: Sondajul IMAS arată destul de rău pentru Maia Sandu

Consultantul politic, Cristian Hrițuc, constată că Maia Sandu are nevoie și de electoratul lui Ceban, așa cum are nevoie să îl țină pe Ceban departe de o candidatură. De asemenea, Maia Sandu trebuie să facă pace cu electoratul pro european altul decât cel al PAS.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Cristian Hrituc susține că sondajul realizat de IMAS ne arată că Maia Sandu ar putea avea probleme pentru obținerea unui nou mandat. Tot timpul, socialiștii au stat mai bine în plan intern, exista o diferență în favoarea lui Dodon. Diaspora înclina balanța și ajuta candidații pro vest. La fel arată situația și acum, doar că pare că diferența între Sandu și Dodon s-a mărit.

Ce se poate vedea în sondaj? S-a descărcat un pic din tensiune.

Alegerile locale au avut rolul ăsta. De altfel, 68% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația că a fost un vot de protest împotriva PAS.

Care sunt părțile rele pe care le surprinde sondajul?

  • 57% spun că lucrurile se îndreaptă spre dictatură
  • 66% dintre cetățeni sunt de acord cu afirmația că la alegerile locale a existat și componenta votului împotriva Maiei Sandu.
  • 25.9% spun ca cel mai bun președinte al Moldovei a fost Voronin, doar 22.5 spun ca Maia Sandu este cel mai bun președinte.
  • 66% cred că Maia Sandu nu se implică în problemele interne ale Moldovei.

Una peste alta, sondajul arată destul de rău pentru Maia Sandu. Testarea scenariilor pentru un vot în turul doi surprinde cel mai bine asta, declară consultantul politic, Cristian Hrițuc.

Pe de altă parte, diaspora nu este prinsă și mai poate veni un plus de acolo. Nimeni nu știe cât și nici nu poți să te bazezi ca va fi la nivelul anilor trecuți.

Se vede însă că există un segment de public pro european care spune că sta acasă în turul doi. De ce? Asta este întrebarea pe care trebuie să și-o pună și Maia Sandu și PAS. De fapt, răspunsul îl știu, trebuie doar să acționeze să schimbe aceasta stare.

Maia Sandu are nevoie și de electoratul lui Ceban, așa cum are nevoie să îl țină pe Ceban departe de o candidatură. De asemenea, Maia Sandu trebuie să facă pace cu electoratul pro european altul decât cel al PAS, mai spune Cristian Hrițuc.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica