Înalt oficial ucrainean, arestat pentru o fraudă de 36 milioane de euro. A deturnat bani pentru obuze de artilerie

Un înalt responsabil din Ministerul ucrainean al Apărării a fost arestat pentru deturnarea a aproximativ 36 de milioane de euro destinate achiziţionării de obuze de artilerie.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit Parchetului, acest înalt funcţionar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este acuzat că ar fi “organizat un sistem de deturnare a fondurilor bugetare în timpul atribuirii contractelor publice” pentru o sumă de 1,5 miliarde de grivne, în contextul în care ţara devastată de război se confruntă cu o lipsă de muniţie.

Aceste acţiuni au vizat achiziţionarea de obuze de artilerie pentru forţele armate la preţuri supraevaluate, a precizat instanţa într-un comunicat.

“Directorul unuia dintre principalele servicii ale Ministerului Apărării a fost plasat în arest”, a mai indicat Parchetul, potrivit căreia percheziţiile efectuate de serviciile de securitate la domiciliul acuzatului au făcut posibilă “descoperirea unor documente care confirmă activităţile ilegale”.

Corupția, un rău endemic în Ucraina

Mai multe scandaluri de corupţie – un rău endemic în Ucraina – au zguduit responsabilii ucraineni în ultimele luni, în special în cadrul armatei şi al Ministerului Apărării.

Au fost deschise anchete în special cu privire la furnizarea de muniţie şi veste antiglonţ de proastă calitate ori achiziţionarea la preţuri supraevaluate de produse alimentare şi uniforme pentru soldaţi, sau chiar software de securitate cibernetică.

La începutul lui august, toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea militară au fost demişi de preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a distruge un sistem de corupţie care le permite recruţilor să scape de armată.

Lupta împotriva corupţiei este unul dintre criteriile stabilite de UE pentru examinarea candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare occidentale de zeci de miliarde de euro de la începutul războiului.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica