Victor Nichituș: Pierderea de imagine înregistrată de echipa condusă de Maia Sandu în plan intern se dorește a fi compensată cu o victorie în plan extern

Victor Nichituș face o retrospectivă a politicii dintre Prut și Nistru, predicții pentru 2024. Predicțiile politice se bazează pe evenimente deja petrecute. Un fel de amintiri despre viitor.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Principalul eveniment politic al anului 2023 rămâne a fi rezultatul alegerilor locale generale, unde partidul puterii – Partidul Acțiune și Solidaritate – deși a obținut cel mai mare număr de primari, (291 din cele 898), a pierdut majoritatea orașelor și primăria municipiului Chișinău. În toate cele 11 municipii din Moldova preferințele alegătorilor s-au îndreptat către candidații independenți ori ai partidelor de opoziție. Municipiul Chișinău a fost câștigat de către președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, lucru care a dus la transformarea acestui nou partid într-un nou pol de putere, deja atractiv.

Pierderea de imagine înregistrată de echipa condusă de Maia Sandu în plan intern se dorește a fi compensată cu o victorie în plan extern – Consiliul European a aprobat, în ultimul moment, începerea negocierilor de aderarea Ucraina, Republica Moldova și Bosnia Hețegovina.

Această victorie a fost deja asumată de către președinta statului moldovean, care a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale moldovenești și a obținut din partea majorității parlamentare organizarea unui referendum pentru integrarea europeană în aceiași zi cu prezidențialele. Apariția acestui artificiu electoral este făcut în speranța că îi va aduce victoria la prezidențiale.

Pe tot parcursul anului 2024, exercițiile propagandistice care vor fi efectuate vor sublinia importanța geopolitică a guvernării de la Chișinău și rolul deținut/asumat în lupta împotriva războiului hibrid pe care îl poartă Federația Rusă în spațiul european.

Asocierea geopolitică a Republicii Moldova cu Ucraina a dus la apariția, treptată, a unui discurs oficial anti-rus. Acest discurs va continua și vor fi intensificate măsurile de control ale spațiului public, căci legislativul de la Chișinău a aprobat deja organigrama Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării creat în iulie 2023. Instituția are misiunea de a consolida și îmbunătăți eforturile interinstituționale în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și împotriva acțiunilor coordonate de răspândire a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor care prezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale.

Partidul de guvernământ, va încerca pe parcursul anului 2024 să fie mai drastic în consolidarea puterii absolute pe care o are, sperând că, prin controlul discursurilor critice la adresa guvernării va opri scăderea constantă de simpatie cu care se confruntă.

Cert este că, Maia Sandu a pierdut circa 20 la sută din electorat. Șansa domniei sale de a câștiga alegerile prezidențiale ține de lipsa, în acest moment, a unui contracandidat credibil.

În afară de Maia Sandu, care deja a făcut primii pași în pregătirea alegerilor prezidențiale, organizarea referendumului și controlul discursurilor care apar în spațiului public moldovean, rezultatul alegerilor locale generale a dus la apariția a încă doi poli de putere. Este vorba de un polul social democrat european, cu primarul Ion Ceban, în frunte, și un pol statalist/suveranist de stânga, condus de Partidul Socialiștilor.

Rezultatul obținut de socialiști la alegerile locale generale este, în general, bun: au conducerea a 144 de primării printre care trei orașe mari/centre raionale: Basarabeasca, Florești, Șoldănești. Potrivit acestei statistici electorale, PSRM-ul, în ciuda tuturor criticilor și dificultăților prin care a trecut, rămâne liderul opoziției politice moldovenești.

O noutate, importantă pentru strategia de comportament a opoziției moldovene la alegerile prezidențiale din 2024, este de declarația fruntașului socialist Igor Dodon, care la ultimul Congres nu a fost ales președinte, în care anunță că nu ia în considerare participarea la alegerile prezidențiale și că Partidul Socialiștilor este dispus să examineze scenariul referitor la un candidat comun al opoziției la prezidențiale.

Este clar că socialiștii sunt vioara întâi pentru identificarea unui prezidențiabil credibil, cu șanse ridicate în confruntarea cu Maia Sandu.

Pe de altă parte, polul social democrat european a dat semnale, cât se poate de clare, că se pregătește pentru o prezență în jocul de putere din Republica Moldova. Partidul Social Democrat European se află pe locul trei în clasamentul formațiunilor politice care au câștigat primării în urma alegerilor locale generale, social democrații moldoveni dețin conducerea în 103 primării, un scor electoral relativ bun.

La începutul lunii decembrie, liderul Partidului Social Democrat European de la Chișinău, Ion Sula, a aanunțat că poartă negocieri pentru o posibilă coalizare a social democraților moldoveni cu partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban. Consolidarea polului social democrat moldovenesc, prin fuziunea PSDE și MAN, poate deveni un proiect politic de succes al social democraților.

În condițiile în care social democrații moldoveni, în urma acestei fuziuni, ar deține și conducerea Primăria municipiului Chișinău, ei se transformă în cea mai puternică formațiune politică dintre Prut și Nistru. Abia atunci, apare cu adevărat alternativa la partidul puterii, cu potențial electoral important, atât la alegerile parlamentare, cât și, jucător, într-o formă sau alta, la prezidențiale din 2024.

Rezultatul alegerilor prezidențiale depinde atât de comportamentul social democraților moldoveni în calitate de alternativă la partidul puterii cât și de prezidențiabilul pe care îl vor identifica socialiștii moldoveni pentru a concura cu Maia Sandu. Un lucru este cert: actualul președinte nu este invincibil, are doar parte de noroc geopolitic, scrie Victor Nichituș.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica