Un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, condamnat la închisoare pentru încălcarea legislației

Un tribunal din Bangladesh l-a condamnat luni pe laureatul Premiului Nobel pentru pace Muhammad Yunus la şase luni de închisoare pentru încălcarea legislaţiei muncii, acuzaţie pe care acesta o neagă, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Un tribunal din Bangladesh l-a condamnat luni pe laureatul Premiului Nobel pentru pace Muhammad Yunus la şase luni de închisoare pentru încălcarea legislaţiei muncii, acuzaţie pe care acesta o neagă, relatează Reuters.

Muhammad Yunus, în vârstă de 83 de ani, şi banca sa Grameen Bank au câştigat Premiul Nobel pentru pace în 2006 pentru că au scos din sărăcie milioane de oameni prin acordarea de împrumuturi mici, de sub 100 de dolari, persoanelor din mediul rural din Bangladesh, fiind inițiatorul unei mişcări globale cunoscute acum sub numele de microcredite.

Cu toate acestea, premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, l-a acuzat că „suge sângele săracilor”.

Susţinătorii săi spun că guvernul încearcă să îl discrediteze pentru că la un moment dat a luat în considerare înfiinţarea unui partid politic care să rivalizeze cu Liga Awami a lui Hasina.

Yunus, de profesie economist, şi trei angajaţi de la Grameen Telecom, o companie fondată de el, au fost condamnaţi luni pentru că nu au creat un fond de asistenţă socială pentru angajaţii săi.

„Acest verdict împotriva mea este contrar tuturor precedentelor juridice şi logicii. Fac apel la poporul din Bangladesh să vorbească pe o singură voce împotriva nedreptăţii şi în favoarea democraţiei şi a drepturilor omului pentru fiecare dintre cetăţenii noştri”, a declarat Yunus după verdict.

Răspunzând unei cereri depuse de inculpaţi, instanţa le-a acordat acestora cauţiunea până la un eventual recurs. „Instanţa le-a acordat eliberarea pe cauţiune, acordându-le o lună pentru a depune un recurs împotriva verdictului instanţei”, a declarat procurorul Khurshid Alam Khan.

Abdullah Al Mamun, avocat al lui Yunus, a declarat că acuzaţii vor face apel împotriva verdictului, descriind cazul ca fiind motivat politic şi având drept scop hărţuirea lui Yunus.

Yunus se confruntă cu alte peste 100 de acuzaţii privind încălcări ale legislaţiei muncii şi presupuse fapte de corupţie. Grupurile pentru drepturile omului au acuzat guvernul Hasina că vrea să elimine disidenţa politică.

Hasina încearcă să obţină un al cincilea mandat – al patrulea consecutiv – în cadrul alegerilor din 7 ianuarie, la care principalul partid de opoziţie solicită un boicot al votanților. (News.ro)

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica