Modificările la Codul Electoral privind organizarea unui referendum au fost operate în grabă

Recentele modificări efectuate la Codul Electoral care să permită organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, au fost operate în grabă și există neclarități cu privire la această inițiativă, afirmă participanții la o dezbatere publică organizată de Agenția de presă IPN.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În opinia experților, o asemenea măsură ar trebui luată după finalizarea cu succes a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Modul în care au fost aprobate modificările legislative la Codul Electoral pentru organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidențiale din această toamnă trezește mai multe întrebări, afirmă directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Stanislav Ghilețchi.

Potrivit acestuia, asemenea inițiative trebuie să fie bine gândite și este necesară participarea plenară a cetățenilor și a societății civile.

„La capitolul transparenței decizionale nu în totalitate sunt de acord cu modalitatea în care acest lucru a fost efectuat. Atunci când discutăm despre asemenea inițiative importante pentru viața publică și viitorul Republicii Moldova, asemenea inițiative nu trebuie făcute cu grabă. Elementul participării și coparticipării plenare a cetățenilor a societății civile, consider că nu a fost întru totul respectat atunci când au fost anunțate amendamentele introduse într-o săptămână și, votate, devenite lege nu au cum să ducă la creșterea și consolidarea încrederii, inclusiv, în instituția parlamentară”, a menționat Stanislav Ghilețchi.

Potrivit normelor europene, un asemenea referendum trebuie să fie organizat atunci când țara este pregătită de integrarea în blocul comunitar, a menționat comentatorul politic, Anatol Țăranu.

„Faptul că ideea referendumului a fost lansat concomitent cu acceptul președintei Maia Sandu de a candida la postul de președinte al Republicii Moldova pentru al doilea mandat, vreai nu vreai induce senzația că această inițiativă a fost corelată foarte precis în interesul electoral al președintelui. Inițierea referendumului unde peste 50% din cetățenii Republicii Moldova susțin această idee, după toate probabilităților a fost gândită de autori că au posibilitatea de a impulsiona susținerea electorală pentru guvernare”, a afirmat Anatol Țăranu.

Amintim că, în mesajul său, la trei ani de mandat, președinta Maia Sandu ia solicitat Parlamentului să organizeze în toamna anului 2024 un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit șefei statului, vocea cetățenilor trebuie să fie hotărâtoare în procesul de integrarea europeană a țării noastre.

De asemenea, săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat un amendament la Codul Electoral, care permite ca referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale. Conform proiectului, această schimbare ar reduce cheltuielile electorale, va eficientiza utilizarea resurselor și va crește participarea alegătorilor.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica