Parlamentul Independenței, îngrijorat de desfășurarea referendumului privind UE, cel puțin din două motive

Asociația „Parlamentul Independenței” a semnat, la sfârșit de anul 2023, o declarație сu privire la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, despre desfășurarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pe 24 decembrie 2024.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit deputaților care au pus temeliile creării Republicii Moldova și care apără cu tărie și consecvent valorile ce stau la baza Declarației de Independență, este o îngrijorare și nedumerire cel puțin din două motive, transmite Realitatea.md.

„În acest context de neglijare a spiritului și normelor constituționale, trezește îngrijorare și nedumerire propunerea șefului statului de a desfășura un referendum cu privire la necesitatea aderării la Uniunea Europeană. Constatăm că, în primul rând, este neglijată hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova din 20 noiembrie 2014 care exclude posibilitatea de a desfășura referendum în aceeași zi cu alegeri de orice tip. Este o hotărâre care nu are cale de atac, deoarece Curtea Constituțională nu mai poate reveni la această chestiune. Iar pretinsele argumente invocate, le considerăm total imorale: este inadmisibil să faci referire la referendumul inițiat de odiosul Plahotniuc în aceeași zi cu scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, deoarece Parlamentul a recunoscut oficial, prin Declarația sa din 08.06.2019, că atât Curtea Constituțională cât și alte instituții de bază, au făcut parte din statul captiv, iar deciziile lor din acea perioadă sunt lovite de nulitate și nu pot avea consecințe de ordin juridic.

În al doilea rând, Parlamentul Republicii Moldova a votat unanim în anul 2005 perspectiva clară de aderare la Uniunea Europeană și niciun alt parlament n-a pus la îndoială sau anulat această opțiune, practic fără alternativă. Între timp mai multe guvernări au obținut, mai întâi, statutul de membru asociat al Uniunii Europene, țară candidat la aderare, iar recent a fost adoptată decizia privind începutul negocierilor pe capitole a procesului de aderare care, de regulă, durează între 7-11 ani”, scrie în declarație.

„Cât nu e târziu, îndemnăm conducerea Republicii Moldova să renunțe la orice experimente, care ar pune în pericol negocierile și integrarea europeană, inclusiv organizarea de referendumuri în condiții de insecuritate și război hibrid”, astfel se încheie declarația.

Ea a fost semnată de: ARSENI Alexandru, Profesor universitar, Doctor habilitat în dreptul constituțional, Votantul și semnatarul Declarației de Independență, Cavaler al ordinelor „Republicii”, „Ordinului de Onoare”, Medalia Academiei de Știință „Nicolae Milescu Spătaru”, „Meritul civic” și „Meritul muncii”; Președintele AO „Parlamentul Independenței”; Membru de Onoare, în grad de Comandor al Ordinului Militar de România.

Amintim că Maia Sandu a anunțat, în ajun de Crăciun pe stil nou, că va candida pentru un nou mandat și că cere organizarea unui referendum privind aderarea la UE. Secretarul CEC explicase că referendumul nu poate fi organizat concomitent cu prezidențialele, însă pe 28 decembrie 2023, Parlamentul a votat o decizie, astfel încât să fie posibil. Speakerul Igor Grosu crede că referendumul va pune punct pe aceste speculații: dacă vor sau nu moldovenii în UE.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica