PAS a majorat Taxa de pentru cererile de chemare în judecată

La data de 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noua Legea a taxei de stat, prin care au fost ajustate cuantumurile taxei de stat, a fost introdusă noțiunea de „taxă de timbru”, a fost modificat procentul de încasare a taxei de stat, a fost majorată taxa de stat pentru anumite cereri în instanța de judecată, astfel încât persoanele care se află într-un litigiu, care poate fi soluționat mai simplu și mai rapid pe cale extrajudiciară, să fie mai motivate să o facă, anunță Ministerul Justiției, citat de Unimedia.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Noua Lege a taxei de stat a fost adoptată la data de 31 iulie 2023. Aceasta a fost elaborată de către deputați, urmare a activității unui grup de lucru constituit pe platforma parlamentară cu scopul de a ajusta cadrul normativ și de a crea un echilibru bugetar între asigurarea unui serviciu public calitativ și obligația cetățeanului care folosește acest serviciu.

Astfel, conform noii Legi a taxei de stat sunt următoarele de tipuri de taxe:

1. Taxa de timbru, care constituie 200 de lei, este o sumă de bani care se percepe, o singură dată, de la persoanele fizice și juridice pentru intentarea unui proces judiciar civil, de contencios administrativ, precum și pentru fiecare contestație împotriva deciziei agentului constatator asupra cauzei contravenționale atât în primă instanță, cât și în căile de atac. Taxa de timbru nu este susceptibilă de scutire, amânare sau eșalonare, cu excepțiile prevăzute de prezenta lege. Suma de bani plătită ca taxă de timbru nu se restituie și nici nu se compensează din contul părții care a pierdut procesul. Nu se percepe taxă de timbru de la autoritățile și instituțiile publice în acțiunile care au ca obiect încasarea unor sume de bani la bugetul de stat.

2. Taxa de stat pentru cererile de chemare în judecată, care se achită pentru cererile de chemare în judecată în cazul litigiilor cu caracter patrimonial și nepatrimonial, conform anexei nr.1 al Legii taxei de stat.

3. Taxa de stat pentru cererile de apel este taxa pentru cererile de apel împotriva hotărârilor instanțelor de judecată, inclusiv pentru apelul incident și cererile de alăturare la apel. Aceasta constituie 85% din taxa de stat achitată în prima instanță, iar în cazul litigiilor cu caracter patrimonial – 85% din taxa calculată din suma contestată.

4. Taxa de stat pentru cererile de recurs privind hotărârile instanțelor de judecată constituie 70% din taxa de stat achitată în prima instanță, iar în cazul litigiilor cu caracter patrimonial – 70% din taxa calculată din suma contestată.

5. Taxa de stat pentru cererile de revizuire a actelor judecătorești de dispoziție constituie 55% din taxa de stat achitată în prima instanță, iar în cazul litigiilor cu caracter patrimonial – 55% din taxa calculată din suma contestată.

Pentru achitarea taxei de stat și a taxei de timbru sunt disponibile conturile de decontare pe site-ul instanței de judecată la categoria „Taxe de stat”.

Concomitent, conturile de decontare pentru taxa de timbru pot fi achitate potrivit Rechizitelor bancare pentru serviciile cu plată.

Achitarea este disponibilă prin serviciul de plăți electronice https://mpay.gov.md/ și pe site-ul https://instante.justice.md/.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica