Victor Nichituș: Echipa Maia Sandu va continua să-l facă prezidențiabil pe Ion Ceban, chiar dacă el asta nu-și dorește

Municipiul Chișinău s-a aflat în zilele de 7/8 ianuarie, sub cod meteorologic portocaliu de lapoviță și ninsoare. Autoritățile municipale au anunțat că pe teritoriul municipiului Chișinău a nins neîntrerupt timp de 22 de ore iar în oraș s-a așternut un strat de zăpadă de circa 20 de centimetri.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Comisia pentru situații excepționale a municipiului Chișinău a decis prelungirea vacanței elevilor cu două zile. Și instituțiile publice și-au prelungit pentru două zile vacanța. Luni, 8 ianuarie, în Republica Moldova a fost zi liberă – că s-a sărbătorit Crăciunul, pe stil vechi.

Doar instituțiile municipale implicate în procesul de dezăpezire vor activa  pentru asigurarea circulației pe prinicipalele artere ale capitalei moldovene.

Repet: în municipiul Chișinău a nins, fără întrerupere, 22 de ore. După orele 16, datorită condițiilor climaterice dificile, trolebuzele au rămas fără curent – zăpada depusă permanent pe rețeaua electrică de transport urban a dus la formarea gheții și pierderea contactului trolebuzelor cu rețeaua de lectricitate. Ca urmare, municipalitatea a decis suspendarea transportului public.

Transportul urban a revenit la normalitate odată cu oprirea ninsorii, adică la primele ore ale dimineții de 9 ianuarie.

Exlipc imediat care este legătura între ninsoarea abundentă din Chișinău și alegerile prezidențiale.

Pe parcursul acestei calamități meteorologice – când ninge neîntrerupt timp de 22 de ore, putem califica fenomenul drept calamitate – nu am văzut nici un comunicat de presă din partea autorităților guvernamentale moldovenești în care să se menționeze că Administrația de Stat a Drumurilor a delegat tehnica din dotare către întreprinderile municipalității Chișinău pentru a ajuta la dezăpezire. Dimpotrivă, mai mulți reprezentanți ai puterii au ciriticat pe  rețelele de socializare, activitatea Primăriei Chișinău, că nu știe cum, că nu are capacitate, că dacă ar fi fost altcineva s-ar fi rezolvat mai rapid.

Nici unul dintre deputații PAS, care au cârcotit la adresa municipalității Chișinău, nu au făcut trimitere la înregistrările video ale Poliției din Republica Moldova despre traficul îngreunat pe drumurile naționale dar și mașini derapate în șanțuri, din motiv că drumurile nu au fost curățate.

Nici o calamitate meteorologică ori naturală nu va stopa războiul informațional dus de către autoritățile guvernamentale moldovenești la adresa primarului reales al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Cheia în care trebuie interpretată agresiunea mediatică la adresa edilului capitalei moldovene este una electorală – frica păzește bostănăria –  Partidul Acțiune și Solidaritate are percepția că Ion Ceban va candida la alegerile prezidențiale, devenind astfel principalul contracandidat al președintei Maia Sandu.

Nu cred în scenariul potrivit căruia primarul Chișinăului ar candida, în acest an, la funcția de președinte al Republicii Moldova. Sunt o sumedenie de argumente în favoarea acestui enunț care țin de administrarea municipiului Chișinău și de pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2025.

Cred însă că, Partidul Socialiștilor procedează corect atunci când își asumă participarea la procesul de identificare a unui candidat comun al opoziției care să ajungă în turul doi de scrutin alături de Maia Sandu. Socialiștii moldoveni, au demonstrat, prin rezultatul obținut la alegerile locale generale, că sunt principala forță a opoziției existente între Prut și Nistru la adresa partidului de guvernământ. Acest statut le oferă dreptul de a fi vioara întâi în identificarea acestui candidat.

Am înțeles că socialiștii își doresc un candidat statalist/suveranist, care să nu fie membru al unui partid, dar care să fie la curent cu procesele decizionale ale statului moldovean și cu viața politică dintre Prut și Nistru.

Adică o persoană experimentată.

Există un asemenea politician. Acest nume a fost/este vehiculat în cercurile socialiștilor. Nu-l pronunț. Cel mai probabil va fi anunțat după ce va fi efectuată o cercetare sociologică dedicată alegerilor prezidențiale și după ce vor fi idetificate principalele linii de campanie prezidențială.

Zic doar că procesul de identificare al acestui candidat trebuie să se desfășoare mai repede. Altfel, echipa Maia Sandu va continua să-l facă prezidențiabil pe Ion Ceban, chiar dacă el asta nu-și dorește.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica