12 moldoveni, majoritatea jurnaliști au interdicție de intrare în Rusia

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a fost convocat miercuri la sediul MAE rus pentru a-i fi anunțată decizia luată de Kremlin ca răspuns la acțiunile ,,neprietenoase” ale Chișinăului. Reprezentanții Ministerului moldovean de Externe califică hotărârea drept una regretabilă, menționând că vor continua să contracareze ingerințele externe și acțiunile de destabilizare.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova au anunțat prin intermediul unui comunicat de presă despre faptul că ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Lilian Darii, a fost convocat miercuri la sediul instituției, iar acesta a fost anunțat despre protestul ,,în legătură cu acțiunile neprietenoase ale Chișinăului. S-a remarcat că, dacă vor continua, partea rusă își rezervă dreptul de a lua alte măsuri de acest fel”.

Kremlinul a ținut să menționeze că în seria ,,acțiunilor neprietenoase” se numără ,,persecuția motivată politic a presei ruse, care contravin obligațiilor internaționale ale Chișinăului în domeniul protecției libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor. Cazurile de discriminare a cetățenilor ruși care intră în Moldova au devenit sistemice, iar refuzurile nefondate de a trece frontiera au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declarații agresive de natură anti-rusă”.

În același timp, reprezentanții instituției ruse precizează că ,,ambasadorului i-a fost, de asemenea, exprimată îngrijorarea cu privire la informațiile apărute în mass-media despre planurile Republicii Moldova de a asista la pregătirea personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea instructorilor din țările NATO. S-a subliniat că un astfel de sprijin este inacceptabil, ducând la erodarea statutului de neutralitate al Moldovei și la implicarea directă a acesteia în ostilitățile de partea regimului de la Kiev”.

Lista persoanelor vizate
Potrivit responsabililor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, cele 12 persoane vizate interdicției sunt:

 • 1. Adrian Băluțel, șef al cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova, membru al Consiliului Suprem de Securitate.
 • 2. Olga Roșca, Consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri externe și comunicare strategică.
 • 3. Artur Mija, Secretarul general al Guvernului RM. 4. Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului al RM.
 • 5. Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării
 • 6. Adrian Buraga, Director general ”Jurnal TV”.
 • 7. Tudor Ioniță, jurnalist al portalului ”Deschide.md”.
 • 8. Denis Dermenji, jurnalist ”Europa liberă Moldova”.
 • 9. Lorena Bogza, prezentatorul emisiunii ”În Profunzime”, canalul ”Pro TV Chișinău”.
 • 10. Petru Beșleaga, Redactor șef al portalului informațional ,,Diez.md”
 • 11. Stela Untila, Adjunctul redactorului-șef al portalului informațional ”Newsmaker.md”
 • 12. Mihai Conțiu, jurnalist al revistei ”Moldova Suverană”.

Reacția Chișinăului
Reprezentanții MAEIE susțin că ,,decizia Federației Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității noastre”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica