Austria își menține veto privind aderarea României și Bulgariei la Schengen cu granițele terestre: „O includere completă ar fi greșită”

Austria își menține veto privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre, anunță ministrul de Interne Gerhard Karner: „Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a declarat acesta, transmite Nexta.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP), citat de APA, a transmis că ”o includere în acest stadiu ar fi greșită”. Karner a mai spus că vrea să mențină dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, dar că nu impune condiții concrete celor două țări. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat ziarului „Presse” (ediția de sâmbătă).

Întrebat care sunt criteriile pe care cele două țări ar trebui să le îndeplinească în continuare, el a răspuns:

  • „Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat acesta.

Karner a mai spus că: ”Împreună cu România și Bulgaria, am făcut acum un pas înainte cu Schengen aerian și, de altfel, și cu Schengen maritim. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas”, apoi a adăugat că:

    • ”Nu este treaba Austriei să elaboreze un calendar sau să facă vreo reglementare. Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”.

Declarațiile ministrului de Interne austriac au loc în contextul în care România a aderat la Schengen, dar doar cu spațiile aerian și maritim, chestiune amplu criticată de opoziția politică din România, miza principală a negocierilor fiind aderarea terestră.

Apoi, prin comparație, oferta Austriei a fost primit complet diferit de guvernele de la București și Sofia:

În timp ce premierul Marcel Ciolacu a îmbrăcat vestea într-un succes major („Am spart gheața. Austria a adoptat o poziție mai flexibilă. Românii nu vor mai trebui să aștepte la cozi lungi pentru a trece granițele”), omologul bulgar, Nikolai Denkov, a respins imediat oferta, calificând-o „ilogică”.

Ce prevede decizia oficială a Consiliului UE privind aderarea aeriană și maritimă a României la Schengen

  • Conform deciziei oficiale a Consiliului UE, din 31 martie 2024 controalele la frontierele interne aeriene şi maritime pentru România și Bulgaria vor fi ridicate, urmând să se convină ulterior cu Austria asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a transmis preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
  • Ministerul de Externe al României a transmis că etăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state.
  • De asemenea, sunt eliminate şi controalele la frontierele maritime, așa cum prevede decizia oficiala a Consiliului UE privind aderarea la Schengen.
  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica