Ministerul lui Alaiba atestă o scădere cu circa 40% a investițiilor străine directe în Moldova

În nouă luni ale anului trecut, intrările de investiții străine directe (ISD) în Republica Moldova au constituit doar 301,2 milioane de dolari, în scădere cu 37,2%, față de ianuarie-septembrie 2022.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării (MDED), această evoluţie este rezultatul creșterii nete de pasive (capitalul nerezidenților investit în Moldova) cu 305,4 milioane de dolari, fără însă a menţiona cauzele reale ale acestui fenomen, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Concomitent, activele nete (capitalul rezidenților Moldovei investit în alte țări) s-au majorat cu 4,2 milioane de dolari.

“Intrările capitalului sub formă de ISD s-au diminuat cu 40,5% față de nivelul înregistrat în ianuarie-septembrie 2022, determinate de micșorarea intrărilor de participațiile nete la capital (-53,4%) și profitului reinvestit (- 21,4%)”, susţin specialiştii MDED.

Anterior un raport publicat de Emerging Europe constată că la capitolul intrări nete de investiții străine directe, Republica Moldova se află pe penultimul loc între 23 de state din regiunea emergentă a Europei.

Stocul total de pasive sub formă de ISD la 30 septembrie 2023 a fost evaluat de MDED (în baza datelor BNM) la 5.367,4 milioane dolari (în creștere cu 10,3% față de 30 septembrie 2022), din care participațiile la capital dețin o pondere de 65,6%, iar împrumuturile de datorie – 34,4%.

Potrivit MDED, în distribuția geografică a capitalului acumulat, investitorilor din ţările UE le-au revenit ponderea majoră – 85,6%, din alte ţări – 13,8%, iar din CSI – doar 0,6%.

“Principalii investitori străini în Republica Moldova sunt originari din Cipru, Olanda, România, Franța, Bulgaria, Austria, Marea Britanie etc”, constată MDED.

De notat că o mare parte din investiţiile din Cipru sau Olanda, sunt de fapt ale cetăţenilor moldoveni, sau a unor investitori din alte state, care preferă aceste state pentru că au un regim fiscal mai lejer, adică sunt de facto paradisuri fiscale. Astfel mai multe mari afaceri din Moldova au ca investitor – firme din Cipru cu proprietari din alte state.

Principalele activități economice care au beneficiat de ISD sunt activitățile financiare și de asigurări (34,2% din stocul total al investițiilor directe sub formă de capital propriu). Adică în bănci, în sectorul de creditare nebancară şi în asigurări. Comerțul a atras 26% din ISD, industria prelucrătoare – 18,6%, în timp ce sectorul IT şi telecomunicaţiile are o cotă de doar 5,2%.

Anterior Banca Naţională a Moldovei a atestat o scădere abruptă a investiţiilor directe în IT, energetică şi tranzacţii imobiliare în anii 2018-2022.

Companiile aeriene ucrainene au creat un hub la Chișinău

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica