România este principalul furnizor de benzină al Ucrainei

Companiile române au asigurat o pătrime din importurile de benzină ale Ucrainei în 2023, două treimi din combustibilul care a fost exportat din România provenind de la cea mai importantă companie din regiune, OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit companiei de consultanțo A-95, citată de presa de specialitate locală, România a asigura 25% din volumul total al importurilor de benzină, urmată de Grecia (22%), Polonia (21%) și țările baltice (13%).

În 2023, în Ucraina au fost importate 1,249 milioane de tone de benzină, cantitate similară celei din 2022 și cu 4% mai puțin decât în 2021.

Pentru al doilea an consecutiv, România ocupă primul loc la aprovizionarea cu benzină a Ucrainei, unde a exportat 310 mii tone de combustibil. Livrările au fost efectuate prin transport rutier, feroviar și maritim.

Principalele volume, 90% din totalul importurilor din România, au fost expediate pe calea ferată.

Două treimi din benzina exportată de România în Ucraina, 206 mii tone, a fost produsă la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom.

Pe locul doi se află Terminalul Unicom Oil din Constanța: 32.000 de tone de benzină.

Rompetrol Rafinare și-a redus la jumătate exporturile de benzină către Ucraina comparativ cu 2022.

Volumul importurilor ucrainene de benzină din Polonia s-a dublat, la 265.000 de tone. Principalul furnizor de benzină din Polonia a fost PKN Orlen, cu 53% (141 mii tone), adică de 5 ori mai mult decât în 2022.

În 2021, principalii furnizori de benzină către Ucraina au fost Belarus și Lituania, care au furnizat 99% din totalul importurilor.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica