Donald Trump a câștigat alegerile republicane din Iowa, primul vot în cursa prezidențială din SUA

Cu 51 % din voturi, Donald Trump i-a devansat pe rivalii săi Ron DeSantis (21 %) și Nikki Haley (20 %) și a obținut, luni, o victorie în adunările electorale din Iowa, primul vot în cursa prezidenţială din SUA, consolidându-şi statutul de mare favorit al republicanilor la alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Competiţia din Iowa a fost considerată ca fiind cea mai clară perspectivă de până acum pentru a vedea dacă îşi poate transforma avantajul într-o revenire uimitoare la Casa Albă.

Înaintea votului, Donald Trump a prezis o seară „formidabilă” pentru partizanii săi. Alegătorii s-au adunat în şcoli, biblioteci şi cazărmi de pompieri din Iowa pentru celebrele caucusuri, sau întâlniri electorale.

După o rugăciune şi o recitare a tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii au ţinut un discurs în favoarea candidatului lor înainte ca participanţii să-şi scrie alegerea pe o foaie de hârtie.

Înfofoliţi, locuitorii din Iowa au intrat în peste 1.600 de secţii de votare din întregul stat, înfruntând temperaturi negative în timpul unei furtuni de iarnă care i-a forţat pe candidaţi să anuleze evenimentele în ultimul moment, iar consilierii să se îngrijoreze în legătură cu prezenţa la vot.

Au existat întrebări dacă problemele juridice ale lui Trump, care se confruntă cu mai multe procese civile şi penale în mai multe jurisdicţii, ar fi putut să-i diminueze sprijinul.

În cele din urmă, marile reţele americane au avut nevoie de doar o jumătate de oră de la deschiderea urnelor pentru a proiecta câştigătorul, Donald Trump asigurându-şi aproape trei sferturi din voturile anticipate.

Iowa, primul vot din sezonul primar, este considerat crucial pentru a elimina candidaţii şi pentru a le oferi celor rămaşi în cursă o trambulină pentru restul cursei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica