Turismul din UE a depăşit în 2023 nivelul de dinaintea pandemiei

Turismul în Uniunea Europeană a continuat să arate semne de redresare în urma pandemiei, iar anul trecut numărul estimat al nopţilor petrecute în unităţile de cazare din UE a ajuns la 2,92 miliarde.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Turismul în Uniunea Europeană a continuat să arate semne de redresare în urma pandemiei, iar anul trecut numărul estimat al nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică din UE a ajuns la 2,92 miliarde, depăşind cu 1,6% nivelul din 2019, înaintea pandemiei (2,87 miliarde), fiind un an record pentru sectorul de cazare din blocul comunitar, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Anul trecut, au fost petrecute cu 171 milioane mai multe nopţi în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană comparativ cu 2022 (6,3%), în special în urma majorării numărului de vizitatori internaţionali (146 milioane) şi, într-o mai mică măsură, a numărului de vizitatori interni (25 milioane). Nivelul turismului (în funcţie de nopţile petrecute în unităţile de cazare turistică) a fost cu 25% mai mare decât în urmă cu zece ani (în 2013 au fost 2,33 miliarde nopţi petrecute în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană).

Comparativ cu 2022, aproape toate statele membre UE au înregistrat creşteri în 2023, doar Luxemburg a raportat un declin de 0,1%. În Malta şi Cipru, creşterea a depăşit 20%, iar în alte opt ţări a depăşit 10% (Slovacia, Letonia, Bulgaria, Austria, Cehia, Portugalia, România şi Grecia). În cifre absolute, cea mai mare creştere a numărului nopţilor a fost în Germania (32,8 milioane) şi Spania (32,3 milioane).

După trei ani cu o pondere semnificativ mai scăzută a vizitatorilor internaţionali (respectiv 29%, 32% şi 44% din toate nopţile petrecute în 2020, 2021 şi 2022), turiştii străini au fost responsabili pentru 46% din cele 2,92 miliarde nopţi din 2023. Este o pondere apropiată de cea de dinaintea pandemiei (47%).

În sectorul de cazare, hotelurile şi unităţi de cazare similare au reprezentat segmentul dominant, cu 1,8 miliarde nopţi (63% din total), urmat de serviciile de cazare pe durata vacanţei şi alte şederi de scurtă durată (24%) şi campinguri (13%).

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica