Ceslav Panico, Avocatul Poporului, denunță presiuni din partea unui ministru și a unui conducător de instituție importantă

Este prima scrisoare de acest gen în peste 25 de ani de activitate ai Oficiului Avocatului Poporului, declară Ceslav Panico, pe contul său de Facebook.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Diferențe… în a aborda și a vedea lucrurile..,

Potrivit lui Ceslav Panico, în nici o oră distanță între ele..am primit două emailuri..unul de la un ministru, altul de la conducătorul unei altei instituții importante care se referă la subiecte diferite, dar țin de respectarea drepturilor omului..

(nu aș fi scris acum aici dacă discrepanța în abordările celor doi înalți oficiali nu ar fi fost așa de mare, despre felul cum putem îmbunătăți lucrurile, și dacă nu aș fi primit aceste două mesaje practic concomitent acum).

În primul email.. conducătorul/ministrul primului domeniu de activitate.. vine cu propunerea de a avea discuții comune în vederea schimbării situației și remedierea unei probleme la nivel sistemic.. pentru a preveni încălcarea drepturilor omului într-un domeniu în care Oficiul Avocatului Poporului a constatat mai multe chestiuni problematice..de fapt, se dorește clar inteția conducătorului de a îmbunătăți situației în domeniul său..

În al doilea email..conducătorul/minstrul celuilalt domeniu..vine mai că nu cu o somație și o negare a constatărilor identificate de către Oficiul Avocatului Poporului..și..cu solicitarea de a modifica raportul de constatare..drept că, mie nu îmi este clar din scrisoare/email dacă se dorește mai mult îmbunătățirea situației din acel domeniu sau, pur și simplu, este o „încercare” de a ocoli noțiunea de imixtiune în activitatea Avocatului Poporului, care apropo este o instituție de rang internațional și constituțional..

Dacă îmi aduc aminte bine, probabil, este prima scrisoare de acest gen în peste 25 de ani de activitate ai Oficiului Avocatului Poporului)), care, de altfel, recent și-a reconfirmat la nivel internațional funcționalitatea, eficiența, profesionalismul și independența (re-acreditarea ONU cu statutul A, care a avut loc la Geneva în octombrie).

Vrem noi să acceptăm constatările Avocatului Poporului sau nu vrem să le acceptăm, vrem noi sau nu vrem noi să acceptăm constatările organizațiilor internaționale sau societății civile, dar de la negarea acestor constatări situația în teren nu se va schimbă, dacă nu acționăm și vedem lucrurile mai în adâncime..iar acceptarea punctului de vedere și a realității, și nu negarea lui, deja este o mare pas spre îmbunătățirea situației..

Totuși, cred că cu toții avem un scop comun de a îmbunătăți situația, inclusiv în domeniul drepturilor omului, inclusiv de a avea și abordări europene în cale spre Uniunea Europeană, chiar dacă folosim limbaj diferit când definim un subiect..iar lucrurile trebuie să se miște în sensul rezolvării pozitive a situației, dar nu să fugim de ele..

..sper să avem cu toții acea maturitate și înțelepciune a conducătorului / ministrului din primul email pentru a înțelege că constatările și recomandările Avocatului Poporului nu vin ca și critică (mai ales personală) sau doresc „denigrarea” acelei instituției, chiar dacă ele sunt neplăcute și ne supărăm pe ele (metaforic vorbind, doar nu ne supărăm pe medic atunci când ne spune că avem o boală?! Și încerci să înțelegi acolo unde ai greșit/nu te-ai protejat), dar vin să ajute instituțiile statului să înțeleagă unde sunt problemele sistemice și să prevină riscurile la care ar putea fi expuse, atât instituțiile statului cât și populația la general (maturitatea de a înțelege și a accepta tratamentul), mai notează Avocatului Poporului, declară Ceslav Panico.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica