Valeriu Ostalep: Anul curent va fi foarte turbulent, iar conflictele armate vor trece într-o fază și mai activă

Prognozele pentru anul 2024 în ceea ce privește evoluția conflictelor armate în lume, că vorbim de războiul dintre Rusia și Ucraina sau cel dintre Israel și Hamas nu sînt deloc optimiste, este de părere expertul în securitate, fost viceministru de Externe, Valeriu Ostalep.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În opinia lui Ostalep, 2024 va fi un an turbulent din acest punct de vedere, iar conflictele vor trece într-o fază și mai activă. Motivul e că niciuna dintre părțile implicate în conflictele actuale nu sînt dispuse să coopereze, să ajungă la un compromis, a recunoscut Ostalep.

“Haideți să recunoaștem că chestiile astea durează, toate aceste conflicte nu au început ieri, noi vorbim de o fază mai activă, dar conflictele istoric au anumite faze: încep, se dezvoltă, ajung în faza fierbinte, pînă ce nu e soluționat într-un fel sau altul, transmite Noi.md.

Concluzia mea e că omenirea, vorbim de cîțiva actori care controlează omenirea, este la faza cînd nimeni nu are de gînd cu nimeni să se înțeleagă. Noi sîntem la faza cînd scopul, din punctul meu de vedere, războaiele nu sînt o întîmplare – dar un scop, spre asta s-a mers, s-a pregătit, spre asta se merge intenționat. Părerea mea că în spatele la asta sînt interese enorme ale complexului militar. Vînzările, profitul în ultimii 100 de ani – așa ceva nu a mai fost, profiturile din domeniul securității, armamentului. Scopul e cît mai multe conflicte, războaie, în unele locuri ele sînt aprinse artificial, sînt diferite metode.

Anul curent va fi foarte turbulent, conflictele vor trece într-o fază și mai activă. Dvs. observați că nimeni pe nimeni nu vrea să asculte, nimeni pe nimeni nu vrea să ia în considerație? “Я – начальник, ты – дурак” – asta e principiul de bază acum. Dacă observați, omenirea acum nu generează lideri, nu sînt personalități pe care să vrei să le asculți, să le vezi.

Tot mai mult vedem figuri artificiale, pentru mine e cea mai mare dezamăgire în Europa. Noi nu credem figurile astea care apar. Cu tot respectul, eu nu cred în prim-ministrul Franței, el nu are experiență de conducător, să cred că a ajuns la funcția ceea pentru capacități de lider, de vizionar? În majoritatea cazurilor vorbim de interpuși, și peste tot e așa”, a relatat Ostalep la emisiunea “Puterea a patra”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

“Răzbunare” și “înlăturarea unui concurent”, spune Nicolae Eșanu despre demiterea lui Igor Demciucin

"Răzbunare" și "înlăturarea unui concurent", spune Nicolae Eșanu despre demiterea lui Igor Demciucin din funcția de adjunct al procurorului general de către șeful instituției, Ion Munteanu.  "În condiția în care nu au fost invocate fapte concrete, care ar permite unui observator independent să-și formeze propria...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica