Iurie Mărgineanu: Nu vreau să cred că frații noștri de peste Prut nu cunosc protocolul și faptul, că politicienilor le este interzisă acceptarea oricăror premii bănești.

Lobbyism sau mită?, se întreabă avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu. Premierea șefului Statului nostru cu 30 000 euro și o diplomă amintește despre Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European, prinsă cu sute de mii de euro cash, bani cu titlu de mită. Dacă nu a luat banii, pentru ce s-a interpelat CNA-ul? se mai întreabă Iurie Mărgineanu.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Nu am putut trece cu vederea știrea bombă, despre premierea Șefului Statului nostru cu 30 000 euro și o diplomă. Eu înțeleg că suntem săraci și avem nevoie de bani, numai nu în așa hal.

În primul rând, să dăm o apreciere a celor întâmplate din punct de vedere politic.

Ce s-a întâmplat la Timișoara?

În acest an, premiul ”Timișoara pentru valori europene”, a fost acordat pentru prima dată (potrivit www.adevarul.ro). Deci, Maia Sandu este nominalizată ca prima laureată.

Menționăm, presa din România precizează, că acest premiu are o valoare de 30.000 euro, acoperită din sponsorizări (cuvânt-cheie “sponsorizări” deci, nu din banii publici).

Mai mult de cat atât, acesta este un premiu de nivelul primăriei a unui județ din Romania, și nu un premiu de talie internațională, cum ar fi premiul Nobel.
De asemenea presa specifică, că conferirea premiului a fost decisă în urma unui proces din mai multe etape, organizat de un juriu format din personalități de vârf, ale corpului profesional românesc în diverse domenii.

Indiferent de statutul persoanelor remarcabile, despre care se indică că au fost membri ai juriului de selecție, din punct de vedere politic, Doamnei Președintă i s-a făcut o defavoare și discreditare la nivel internațional!

Din punctul nostru de vedere, serviciul de protocol al Aparatului Președintei, nu și-a îndeplinit misiunea și a contribuit la denigrarea imaginii și așa șifonate a Șefei Statului. Ceia ce într-un stat normal de drept democratic, tot aparatul ar trebui fi demis, incorpore.

Nu vreau să cred că frații noștri de peste Prut nu cunosc protocolul și faptul, că politicienilor le este interzisă acceptarea oricăror premii bănești.

Să mă scuzați, dacă acordarea unor premii bănești este “valoare europeană”, atunci eu nu mai înțeleg nimic.

În această situație îmi aduc aminte despre Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European, prinsă cu sute de mii de euro cash, bani cu titlu de mită.

Care este deosebirea? Dacă Ali bin Samikh Al Marri, ministrul muncii din Qatar, i-ar fi acordat Evei Kaili și o diplomă de cea mai mare susținătoare a valorilor europene, atunci acei bani ar fi fost legalizați? Având în vedere că, lobbyism-ul echivalent cu mita, în țările spre care ne aliniem, este permis la scară largă, practic legalizat.

Ori ultimele mișcări politice de numire a unor persoane din țara vecină în funcțiile cheie din R. Moldova, asta și înseamnă lobbyism Românesc în Moldova. Deci, cu nimic nu se diferențiază lobbyi-ul făcut de Eva Kaili la nivel european, de lobbyism-ul românesc făcut de Maia Sandu, în R. Moldova.

În rândul doi, să dăm o apreciere a celor întâmplate din punct de vedere juridic.

Președinția anunță precum, că Maia Sandu nu a luat banii pentru premiul acordat. Totodată, Președinția anunță, că a interpelat Centrul Național Anticorupție pentru a clarifica orice suspiciuni despre “încadrarea banilor acordați pentru premiu în noțiunea de cadouri”, și oferirea unui răspuns, în care legislație tratează astfel de situații.

Apare o singură întrebare, daca nu a luat banii, pentru ce s-a interpelat CNA-ul?

Apropo, nici fostul președinte nu a luat “kuliokul”, dar dosar penal i s-a pornit pe componența art. 324 din Codul penal al RM.

Amintesc, că unul din criteriile laturii obiective a acestei infracțiuni este acceptarea, sau primirea.

Chiar dacă nu ar exista toate elementele constitutive ale acestei infracțiuni, asemenea concluzie poate fi dată de către un organ specializat, competent în rezultatul unei anchete multilaterale și obiective a cauzei.

Stimați colegi din Procuratura Anticorupție, voi vedeți vreo diferență între aceste cauze? Eu ca exemplu, Nu !, constată avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica