Veronica Dragalin a prezentat Raportul PA pentru anul 2023: Peste 300 de dosare trimise în judecată și 162 de sentințe

Peste 300 de dosare și 162 de sentințe, majoritatea de condamnare, au fost emise de Procuratura Anticorupție (PA) pe parcursul anului 2023, a anunțat șefa instituției Veronica Dragalin, în prezentarea raportului anual.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit acesteia, rata de condamnare pe dosarele penale este modestă în continuare și constituie 62%. De asemenea, procurorul-șef al PA, a menționat că a crescut și numărul dosarelor împotriva persoanelor cu funcții de rang înalt.

Potrivit raportului prezentat de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, statisticile arată că în 2023 a crescut rata de pedeapsă cu închisoarea și de condamnare pentru cauzele penale investigate și trimise în judecată. Majoritatea infracțiunilor de corupție au avut loc în domeniul public, transmite Radio Moldova.

Astfel, Veronica Dragalin susține că o persoană din cinci condamnate de Procuratura Anticorupție, anul trecut, a fost trimisă la închisoare. Procurorul-șef a remarcat că a crescut și numărul dosarelor împotriva persoanelor cu funcții de rang înalt.

„Deci avem opt deputați și foști deputați care au fost trimiși în judecată anul trecut, dintre care trei sunt deputați pentru care procurorul general a mers în Parlament să fie ridicată imunitatea parlamentară. Pentru toți acești trei, aceste cazuri au fost terminate și trimise în judecată cu rechizitoriu. Unul împotriva Marinei Tauber care a fost trimis în judecată în luna iunie, și apoi două dosare separate, unul împotriva deputatei Lozovan și deputatul Nesterovschi. Comparativ cu anii precedenți, numărul de dosare împotriva persoanelor cu funcții de rang înalt este în creștere”, a declarat șefa PA.

Veronica Dragalin s-a referit și la rezultatele Procuraturii Anticorupție, privind combaterea corupției la nivel înalt și a schemelor de corupție, care au cauzat statului prejudicii de sute de milioane de lei.

Potrivit Raportului în anul 2023, printre cele mai semnificative demersuri pe cazurile de rezonanță se numără: pronunțarea sentinței definitive de condamnare la 15 ani de închisoare a lui Ilan Șor, în dosarul „Frauda Bancară”, cu un prejudiciu estimat la peste 5,2 miliarde lei. De asemenea, au fost trimise în judecată alte trei cauze penale în același dosar, inclusiv în privința lui Vladimir Plahotniuc, fiind sechestrate bunuri în valoare de peste 1,2 miliarde de lei. Totodată, colaborarea cu procurori din Elveția a permis procedura de înghețare a activelor pentru o vilă situată lângă lacul Geneva, care ar valora circa 2,6 milioane de euro și ar aparține lui Vladimir Plahotniuc. Valoarea totală a bunurilor identificate și sechestrate peste hotare, anul trecut, pe mai multe cauze penale de rezonanță, este de 80 de milioane de euro, potrivit Procuraturii Anticorupție.

Veronica Dragalin a mai menționat că dosarele sunt examinate în medie, în termen de la unu până la trei ani. Totuși, 60 la sută dintre cazuri au fost examinate în mai puțin de doi ani.

Menționăm, conform analizei anuale efectuate de către agenția internațională, Transparency International, privind indicile corupției, Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani s-a ridicat de la locul 120 în anul 2019, până la locul 91 în anul 2022.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

“Răzbunare” și “înlăturarea unui concurent”, spune Nicolae Eșanu despre demiterea lui Igor Demciucin

"Răzbunare" și "înlăturarea unui concurent", spune Nicolae Eșanu despre demiterea lui Igor Demciucin din funcția de adjunct al procurorului general de către șeful instituției, Ion Munteanu.  "În condiția în care nu au fost invocate fapte concrete, care ar permite unui observator independent să-și formeze propria...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica