Comisiei Vetting: Independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile

Principiul statului de drept include și existența unor instanțe independente, conform atât Constituției Republicii Moldova, cât și prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile. Asemenea acțiuni subminează încrederea societății în sistemul de justiție, se spune într-un comunicate de presă a Comisiei Vetting.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Comisia Vetting, instituită în temeiul Legii 65/2023, emite prezenta declarație pentru a clarifica unele confuzii legate de rolul și modul său de funcționare. Considerăm această clarificare importantă pentru publicul larg, subiecții evaluării, dar și toți observatorii procesului de evaluare.

Mandatul Comisiei Vetting este de a evalua în mod corect și independent integritatea judecătorilor și a candidaților pentru funcția de judecător. Independența Comisiei este reflectată în însăși structura sa, întrucât Comisia are în componență trei membri naționali, doi desemnați de partidul majoritar și unul desemnat de opoziție, precum și trei membri internaționali. Comisia este o entitate ad-hoc și nu face parte din Parlament sau din oricare alte instituții de stat.

Mai multe îngrijorări au fost exprimate cu privire la procesul de evaluare, în special în lumina declarațiilor făcute de unii politicieni, care au criticat anumite hotărâri judecătorești în ultima perioadă. Cei care și-au exprimat îngrijorările au interpretat declarațiile politicienilor, spunând că procesul de evaluare va fi folosit ca și instrument de ”înlăturare” a unor judecători din sistem, în semn de dezacord față de deciziile acestora.

Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting. Criteriile de evaluare sunt specificate obiectiv în lege și se referă la integritatea financiară și etică a judecătorilor. Comisia Vetting aplică anume aceste criterii și nu este influențată de factori externi.

Comisia Vetting și-a asumat angajamentul de a desfășura evaluarea extraordinară, întrucât integritatea judecătorilor este crucială pentru statul de drept și încrederea societății în sistemul de justiție. Principiul statului de drept include și existența unor instanțe independente, conform atât Constituției Republicii Moldova, cât și prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile. Asemenea acțiuni subminează încrederea societății în sistemul de justiție.

Prezenta declarație exprimă poziția fermă a tuturor membrilor Comisiei Vetting.

Un nou atac al prim-ministrului Dorin Recean în adresa justiției. De data aceasta, ținta atacului public au fost judecătoarele Angela Catană și Ludmila Beșliu pentru decizia de a comanda doua dosare pe numele fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova “a luat act cu profundă îngrijorare de recentele atacuri repetate ale prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, la adresa independenței judiciare”, calificu-le drept “recidivă într-un comportament care subminează principiul fundamental al separației puterilor în stat și a independenței judiciare”. Asociația face apel la Consiliul Superior al Magistraturii să analizeze cu atenție aceste atacuri la adresa independenței judiciare, iar ambasadele acreditate și instituțiile internaționale “să fie atente la aceste atacuri la adresa independenței judiciare și să sprijine statul de drept în Republica Moldova”, transmite INDEX.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica