Ambasadorul Israelului: Ilan Șor trăiește în Israel ca cetățean al statului Israel. El nu a comis nicio infracțiune împotriva statului Israel

Ambasadorul Israelului în Moldova despre posibilitatea extrădării lui Șor: Este o problemă juridică care trebuie rezolvată la nivelul justiției. În caz contrar, este o imixtiune în sistemul judiciar

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„Ilan Șor trăiește în Israel ca cetățean al statului Israel. El nu a comis nicio infracțiune împotriva statului Israel”, a declarat pentru NewsMaker ambasadorul Israelului în Republica Moldova, Yoel Lyon.

Întrebat cât de realistă este posibilitatea ca Ilan Șor să fie extrădat din țară, diplomatul a spus că aceasta este o problemă juridică și trebuie rezolvată ca o problemă juridică.

„Nu este o problemă politică, nu este o problemă diplomatică sau o problemă bilaterală. Este o problemă juridică, care ar trebui să fie rezolvată de instanțele din Israel. Există o procedură legală care trebuie urmată”, a declarat ambasadorul israelian în Republica Moldova.

Solicitat să dezvăluie esența acestei proceduri, Yoel Lyon a ținut să precizeze că Israelul are un sistem judiciar independent, fără interferența politicului și a altor ramuri ale puterii, subliniind că „este o procedură legală adoptată în Israel”.

„Știți că avem un sistem judiciar independent. Mai întâi un cetățean este acuzat, apoi merge la tribunal, apoi are dreptul să meargă la toate instanțele și să facă apel (la decizie). Iar chestiunea este că procedura și metodele nu sunt supuse discuțiilor publice. Așa cum am spus, este o chestiune legală care trebuie să fie decisă la nivelul justiției. A face altfel înseamnă a interfera cu sistemul judiciar. În țările democratice, există trei ramuri ale guvernului: iar executivul nu poate spune ceva sau să se implice în procesele ramurii legislative sau judiciare. Ministerul moldovean al Justiției a cerut Ministerului israelian al Justiției o cerere de extrădare și aceasta este luată în considerare”, a declarat șeful misiunii diplomatice israeliene în Republica Moldova.

Yoel Lyon a mai spus că sancțiunile impuse de SUA, UE și Marea Britanie lui Ilan Șor nu îl afectează pe politician în Israel, țară al cărei cetățean este. Iar el trăiește în țara sa ca și restul oamenilor.

„Nu știu cum și din ce motive – mă refer la motive legale – au decis să impună sancțiuni. Noi nu avem în Israel un sistem de sancțiuni împotriva cetățenilor țării. Nu există așa ceva. El trăiește în Israel ca cetățean al statului Israel. El nu a comis nicio crimă împotriva statului Israel”, a subliniat ambasadorul.

Amintim că săptămâna trecută, avocatul Aureliu Colenco a declarat în cadrul emisiunii „Puls” de la postul de televiziune Canal5, referitor la perspectiva extrădării lui Șor din Israel în Republica Moldova, despre care autoritățile noastre vorbesc atât de mult, că este ireală. Avocații politicianului din Israel își dau seama că pentru Ilan Șor este vorba de riscuri pentru viața sa.

„Viața lui Ilan Shor și drepturile sale constituționale de cetățean nu sunt garantate pe teritoriul Republicii Moldova. În viitor, el ar putea fi un martor foarte important în cazul furtului miliardului. Prin urmare, la această etapă este mai sigur pentru el să rămână în Israel, ” a declarat Colenco.

Iar „procedura juridică” din Moldova este radical diferită de cea din Israel, descrisă mai sus de ambasadorul israelian în Moldova, Yoel Lyon.

Avocații omului de afaceri și martorii intervievați de aceștia au remarcat o mulțime de nereguli în timpul procesului, printre care inițierea cauzei penale în baza unor declarații neîntemeiate, anexarea la dosar a unor documente dubioase fără a indica sursa de proveniență a acestora, refuzul de a intervieva martori din rândul persoanelor de rang înalt, participanți la anchetă; persecutarea politică a unor martori și participanți la anchetă; cu încălcarea prezumției de nevinovăție, declarații de vinovăție înainte de pronunțarea verdictului final.

Dar, cel mai important, presiuni fără precedent asupra judecătorilor. Potrivit avocatului A. Kolenko, cazul privind furtul miliardului se află de mult timp în Camera Curții Supreme, iar judecătorii nu iau o decizie în acest sens deoarece sunt supuși unei presiuni intense. Și acest lucru va continua să se întâmple atâta timp cât acest proces se desfășoară sub actualul guvern.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica