Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

Banca Națională a Moldovei a semnat cererea de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA). Aderarea la SEPA ar însemna lipsa diferențelor între plățile fără numerar în euro, naționale sau transfrontaliere, dar și tranzacții mai ieftine, timp redus și siguranța transferurilor.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit Ancăi Dragu, guvernatorul BNM, astăzi Banca Națională face o declarația clară și neechivocă a dorinței de a fi parte a sistemelor europene a sistemului de plăți unice din Europa, transmite ipn.md.

De asemenea, arată angajamentul și contribuția BNM în parcursul european și reprezintă un moment important pentru economia Republicii Moldova și pentru toți participanții la circuitele economice.

Anca Dragu a adăugat că beneficiile apartenenței la SEPA este cel al costurilor. Este în avantajul tuturor participanților să existe plăți transparente, sigure și la un preț sustenabil. Cu acest sistem, o plată ar putea făcută într-un interval de 24 de ore și, decât persoana să se plătească 50 de euro pe tranzacție, va plăti, spre exemplu, trei euro, pentru plăți în nume propriu sau companii.

„Este un pas categoric pentru consolidarea pieței unice europene, iar pentru Moldova există angajamentul că putem fi parte a pieței europene”, a adăugat Anca Dragu.

Astfel, urmează partea de evaluare și conectare la sistem. Se estimează că evaluarea va avea loc timp de un an, aici va avea loc dialogul cu Consiliului European al Plăţilor (European Payments Council – EPC) și cam jumătate de an va dura perioada de conectare.

Potrivit președintelui Asociației Băncilor din Moldova Dorel Noroc, plățile transfrontaliere, internaționale vor ajunge la alt nivel odată cu SEPA, iar cetățenii și companiile din Moldova vor simți beneficiile integrării pe piața plăților din UE.

„Odată cu aderarea la SEPA, avantajele de care beneficiază cetățenii la plățile naționale vor fi accesibile și pentru plățile internaționale. El spune că SEPA înseamnă comoditate, rapiditate și siguranță. Crede că aderarea la SEPA oferă o bază foarte importantă de integrare economică a țării în spațiul UE și se va exclude orice tip de barieră din transferul banilor din Moldova către UE și invers”, susține el.

De asemenea, Andrei Stamatian, președintele Comitetului de Conducere al unei bănci comerciale, a remarcat că a lucrat în sistemul bancar din România și a văzut SEPA în acțiune.

El a adăugat că, în contextul în care cetățenii primesc bani dinafară la costuri mari, fără a avea un cont bancar, dacă că vor înțelege avantajele SEPA, cetățenii vor fi determinați să-și facă cont bancar. Astfel băncile pot crește intermedierea financiară, ceea ce este un deziderat în Republica Moldova.

De menționat că SEPA are 36 de țări membre.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica