Stamate: Cetățenii noștri sunt reticenți în a participa la referendum

Deputata PAS, Olesea Stamate recunoaște că ideea organizării referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova în aceeași zi cu prezidențialele are scopul de a atrage cetățenii la vot.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Invitată în ediția de luni, 29 ianuarie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8, Olesea Stamate a precizat că dacă votul pentru referendum ar fi organizat separat, prezența la vot ar putea fi insuficientă, iar asta deoarece în Moldova lipsește o cultură a organizării unui referendum.

„Cît privește prezența la vot, dacă un referendum coincide cu alte alegeri, șansele de creștere a prezenței la vot cresc. Din păcate, cetățenii noștri sînt reticenți în a participa la referendum. Dacă organizăm un referendum separat, cel mai probabil prezența la vot nu va fi suficientă. Noi, ca societate civilă, reprezentanți ai presei, partidelor politice trebuie să avem o abordare foarte serioasă a campaniei înainte de referendum, informînd corect cetățenii și implicîndu-i în activitățile țării noastre”, a spus Stamate.

Olesea Stamate nu a putut preciza dacă referendumul anunțat va fi unul consultativ sau constituțional. În luna decembrie 2023, președinta Maia Sandu a propus Parlamentului ca în toamna anului 2024 să fie organizat un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Ideea a fost criticată de opoziție, care a considerat că Sandu urmărește să creeze o asociere puternică între propria persoană și ideea de integrare europeană, iar astfel să cîștige capital politic.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la toamnă, însă nu a fost stabilită o dată anume. Pînă în prezent, doar actuala șefă de stat, Maia Sandu și liderul Partidul Nostru, Renato Usatîi și-au anunțat candidaturile.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

“Răzbunare” și “înlăturarea unui concurent”, spune Nicolae Eșanu despre demiterea lui Igor Demciucin

"Răzbunare" și "înlăturarea unui concurent", spune Nicolae Eșanu despre demiterea lui Igor Demciucin din funcția de adjunct al procurorului general de către șeful instituției, Ion Munteanu.  "În condiția în care nu au fost invocate fapte concrete, care ar permite unui observator independent să-și formeze propria...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica