CSE anulează deciziile CSE Chișinău privind funcționarea grupelor cu program prelungit

Comisia pentru Situații Excepționale anulează deciziile emise recent de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău privind funcționarea grupelor cu program prelungit în școli, transmite IPN.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

După ședința CSE, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat că responsabilitatea pentru asigurarea grupelor cu program prelungit revine autorităților publice locale. „Soluția pe care a găsit-o (Primăria) este, prin Comisia pentru Situații Excepționale municipală, care nu are asemenea atribuții, să impună colectarea acestor taxe de la părinți, neasigurând finanțarea din bugetul municipal”, remarcat ministrul Dan Perciun.

CSE a anulat și decizia CSE Chișinău prin care în mod absolut abuziv și inexplicabil, potrivit ministrului, ordinul cu privire la încetarea raporturilor de serviciu cu șeful Direcției municipale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a fost declarat ilegal. Dan Perciun spune că Andrei Pavaloi a fost promovat în funcție cu încălcarea prevederilor legale – nu a fost desfășurat un concurs pentru ocuparea funcției, el fiind numit în funcție pentru o perioadă nedeterminată.

„Temei pentru anulările acestor decizii servește depășirea atribuțiilor Comisiei Situații Excepționale Chișinău. Această Comisie nu are asemenea atribuții – nu poate declara stare excepțională în sistemul educațional, nu poate anula ordinele ministrului. Respectiv, din punctul nostru de vedere, ceea ce s-a întâmplat este o depășire evidentă a atribuțiilor de serviciu și ne vom adresa inclusiv la organele competente pentru a evalua și a sancționa pe cei care se fac vinovați de depășirea atribuțiilor de serviciu”, a declarat ministrul educației.

CSE Chișinău a decis funcționarea grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ primar și secundar în baza Regulamentului provizoriu care prevede costuri lunare încasate de la părinți: 360 de lei pentru activitatea programului prelungit de 3 ore și 690 de lei pentru programul prelungit de 6 ore. Totodată, Comisia municipală a constatat situație excepțională în domeniul educației. Într-o decizie emisă, CSE Chișinău consideră ilegale ordinele ministrului educației și cercetării prin care s-a constatat încetarea raporturilor de serviciu cu șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

Ca reacție, Primăria Chișinău a comentat că ministrul educației a făcut declarații politice cu privire la activitatea Primăriei și a Consiliului municipal Chișinău, pe diverse subiecte, ceea ce nu ține de atribuțiile ministrului. „Calificăm aceste acțiuni prin folosirea puterii drept presiune asupra autonomiei locale. Referitor la alte decizii ale Primăriei Chișinău vom anunța ulterior”, se arată în reacția Primăriei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica