VIDEO MAN a depus o sesizare la CNA: La elaborarea caietului de sarcini, organizatorii au depășit cadrul legal

MAN a depus astăzi o sesizare la CNA privind abaterile comise în procesul de organizare a licitației pentru selectarea operatorului economic, care va lua în locațiune spațiile din incinta Aeroportului Internațional Chișinău pentru prestarea serviciilor de alimentație publică și Travel Retail.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Examinând caietul de sarcini am constatat încălcarea Regulamentului care a stat la baza inițierii acestei licitații. Considerăm că organizatorii, la elaborarea caietului de sarcini, au depășit cadrul legal și au inclus cerințe disproporționate cu scopul urmărit.

1. Cerința privind deținerea a experienței de minimum 7 ani în domeniul comerțului de tip Travel Retail și alimentație publică.

2. Experiență în minim 10 aeroporturi din UE cu un trafic de peste 2,5 milioane de călători.

Considerăm că aceste prevederi sunt disproporționate, din moment ce termenul contractului de locațiune este de doar trei ani și este vorba doar de un singur aeroport. Sau, Aeroportul Internațional Chișinău nu este de o asemenea anvergură – de 10 ori mai mare decât alte aeroporturi din UE.

Cerințele limitează vădit concurența. Noi avem alte aeroporturi exemplu din lume cu reputație ireproșabilă, cum ar fi cel din Istanbul, și nu doar. Prin aceste cerințe se încalcă toate principiile statuate în directivele UE la baza cărora stau principiile tratamentului egal, nediscriminării, proporționalității, or în legislația națională noi am transpus acele directive. Este incorect să limitezi participarea tuturor operatorilor din domeniu care sunt pe piața locală și internațională.

Referitor la cerința de minimum ani experiență, care este una cumulativă, experiența în prestarea serviciilor de alimentație publică și în domeniul Travel Retail – considerăm că, la fel, va limita competiția, deoarece sunt puțini operatori economici pe piață, care cumulativ ar întruni aceste cerințe.

De ce nu s-a optat pe divizarea de loturi? De exemplu, serviciile Travel Retail să fie prestate de un operator economic, iar cele din alimentația publică de alt operator. De ce să nu încurajăm business-ul autohton?

3. Pregătirea spațiilor pentru a presta aceste servicii. Așa cum a fost formulată această cerință ca proiectul de execuție să nu devieze de la ceea ce este deja construit, presupunem că deja operatorul este preselectat, or cel căruia i se va atribui contractul nu va avea necesitate să investească în îmbunătățirea spațiilor.

Toate aceste cerințe denotă că la elaborarea caietului de sarcini, organizatorii concursului și-au depășit atribuțiile. Se vor expune organele competente, noi nu vom da calificative. Sperăm la o anchetă obiectivă.

Caietul de sarcini conține mai multe prevederi în raport cu pasul licitat, cerințe în raport cu depunerea unei singure oferte. Noi vedem că aceste condiții lipsesc în caietul de sarcini, or, acest fapt lasă la latitudinea comisiei să evalueze operatorul într-un mod subiectiv, aplicând principiul favoritismului.

Noi presupunem că licitația este organizată ca un operator „din casa” anumitor jucători să câștige această licitație.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ion Chicu: Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță

Fostul premier Ion Chicu susține că Igor Grosu nu se prezintă la ședințele de judecată  pentru a răspunde în fața legii pentru calomniile pe care le lansează în stânga și-n dreapta... !Grosu Maiei din fruntea parlamentului este azi pentru a 4-a oară citat de instanță....

Elvețienii, prin referendum, au refuzat pensionarea la 66 de ani… și își acordă o a 13 pensie pe an

Elvețienii au votat împotrivă duminică aceasta pentru a schimba vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani pentru toți salariații. Potrivit estimărilor inițiale din consultare, trei sferturi dintre elvețieni au refuzat această măsură menită să asigure sustenabilitatea finanțării sistemului de asigurări pentru...

VIDEO | Vlad Filat: Reforma Justiției a dus la un dezmăț, iar scopul real al guvernării actuale a fost de a o subjuga politic

Vlad Filat declară că toată acțiunea împotriva Procurorului General Stoianoglo a fost nu doar insuflată, dar și cerută direct de Maia Sandu prin mesaje publice, prin ședințele ale CSS. Restul ce s-a întâmplat a fost executarea indicațiilor dânsei, dorindu-și un Procuror General al ei,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica