Noul Guvern al Poloniei cere Germaniei despăgubiri pentru atrocităţile naziste din al Doilea Război Mondial

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski cere Berlinului ”despăgubiri financiare” cu privire la atrocităţi naziste, o continuare a unor demersuri eşuate de a cere reparaţii ale precedentului Guvern de la Varşovia.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Radoslaw Sikorski, şeful diplomaţiei noului Guvern proeuropean al lui Donald Tusk, în post de la jumătatea lui decembrie, a făcut această cerere marţi, în prima sa vizită la Berlin de când se află în post, după o întâlnire cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock.

Întrebat de televiziunea germană Welt TV, după întâlnirea cu Annalena Baerbock, despre problema reparaţiilor cerute de către precedentul Guverm naţionalist şi populist PiS în schimbul ororilor nazuste, Radoslaw Sikorski a răspuns mai întâi că ”ceea ce a făcut Germania Poloniei în al Doilea Război Mondial a fost teribil şi crud”.

Ar fi util ca Germania ”să găsească un mod creativ de a exprima această suferinţă, de a-şi exprima regretul şi de a face ceva bun pentru persoanele care au supravieţuit acestei perioade”, a adăugat el, potrivit News.ro.

”Iar această reflecţie etică despre trecut ar trebui să se traducă într-o compensaţie financiară”, a continuat el, fără să precizeze o sumă în acest sens.

Problema reparaţiilor a otrăvit relaţiile deja tensionate între Berlin şi fostul Guvern naţionalist polonez, care evalua a 1.300 de miliarde de euro suma pe care o cerea Germaniei.

Germania consideră că Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi că a confirmat această renunţare în mai multe rânduri.

Berlinul a argumentat la fel împotriva unor cereri de reparaţii, în trecut, ale Greciei şi Italiei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel...

Liderii Partidului ”Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev

Astăzi, liderii Partidului „Renaștere” din Moldova, împreună cu colegii lor bulgari, au depus flori la două locuri istorice semnificative: memorialul Șipca și monumentul lui Hristo Botev. Această acțiune simbolică a adus în prim-plan legătura profundă între popoarele moldovean și bulgar, legătură întărită de evenimente istorice...

Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP. În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica