Ministrul: România nu a importat grâu din Ucraina. Au fost depuse șapte cereri, dar nu au fost aprobate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat duminică seara că România nu a importat grâu din Ucraina, dar a explicat că la minister au fost depuse şapte cereri de import de cereale din Ucraina, însă niciuna nu a fost aprobată în momentul de faţă.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat duminică, la Antena 3 CNN, cât grâu a importat România din Ucraina. „În momentul de faţă, România nu a importat grâu din Ucraina”, a răspuns Florin Barbu, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

El a mai fost întrebat ce părere are despre afirmaţia adjunctului directorului Institutului Naţional de Economie Agrară din Ucraina care a anunţat că România a ocupat primul loc în clasamentul importatorilor de produse agricole din Ucraina.

„Dacă vorbim de produse agroalimentare, putem vorbi de zahăr, unde România produce doar 23% din consum.. La produse agricole intră inclusiv şi zahăr. (…) Este vorba de produse agroalimentare. Aşa cum spuneam, da, România a importat zahăr din Ucraina pentru că noi producem doar 23% din consum, undeva la 100.000 de tone şi consumul în România este de 400.000 de tone. Privind importul de cereale, România nu a importat cereale pentru că importurile au fost interzise prin decizia Uniunii Europene. Ulterior, statul român cu statul ucraiean am decis un act normativ prin care licenţiem doar fermierii şi procesatorii care vor să importe produse agricole, vorbim aici de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui. La Ministerul Agriculturii s-au depus şapte cereri – dar nicio cerere nu este aprobată – de import de cereale din Ucraina în momentul de faţă”, a explicat ministrul Agriculturii.

El a adăugat că după începerea războiului din Ucraina Comisia Europeană a interzis importul de cereale.

„De când a început războiul, au fost interzise de către Comisia Europeană. Ulterior am creat un mecanism de licenţiere între statul ucrainean şi statul român. S-au depus acele cereri, dar în momentul de faţă Ministerul Agriculturii nu a aprobat nicio cerere privind importul de cereale. Mai mult, spuneam mai devreme, că singurii care pot importa cereale din Ucraina sunt fermierii şi procesatorii români, nu intermediari sau alţi traderi care se ocupă cu cerealele”, a mai transmis Florin Barbu.

El a mai declarat că a făcut verificări atunci când fermierii l-au anunţat că ar intra cantităţi de cereale din Ucraina.

„Când fermierii mi-au adus la cunoştinţă că anumite cantităţi de cereale ar intra în România, am solicitat control de la Antifraudă, bineînţeles, au fost constatate că erau produse de natura grăului şi porumbului, dar erau seminţe pentru a fi cultivate de către fermierii români. Erau acele şroturi de floarea soarelui care sunt utilizate în agricultură, dar nu s-a pus vorba niciodată de cereale pe teritoriul României. Şi eu fac un apel public să verifice instituţiile statului acest lucru”, a afirmat ministrul Agriculturii.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica