NORDGAZ FURNIZARE: Instanța a recunoscut nelegalitatea suspendării licenței

NORDGAZ FURNIZARE SRL a contestat cu succes în instanță decizia ANRE de suspendare a licenței de furnizare a gazelor naturale, adoptată la 22 decembrie 2023.

In data de 5 februarie 2024, instanta din Balti, avand in vedere cererea NORDGAZ FURNIZARE, a hotarat ca ANRE nu are temei sa suspende licenta societatii. Hotărârea judecătorească stă la baza deciziei ANRE de reînnoire a licenței NORDGAZ FURNIZARE.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Directorul NORDGAZ FURNIZARE, Alexandre Grosu, a spus că ANRE împiedică în orice mod posibil intrarea noilor furnizori pe piaţa gazelor naturale din Moldova, inclusiv NORDGAZ FURNIZARE, care sunt gata să ofere consumatorilor gaze la un preţ corect de piaţă.

„Suntem siguri că principalul motiv pentru blocarea activităților noastre a fost prețul gazului pe care l-am oferit consumatorilor. Este semnificativ mai mic decât cel reglementat, astfel că NORDGAZ FURNIZARE este un concurent nerentabil pentru monopolist, ceea ce a fost confirmat de situația cu suspendarea ilegală a licenței”, a spus șeful companiei.

Barometrul pieței de gaze naturale , care este publicat săptămânal pe site-ul NORDGAZ FURNIZARE, arată că prețul gazului la hub-ul european TTF este acum la 330 USD per mia de metri cubi.

Potrivit declarațiilor publice ale conducerii Moldovagaz și Energocom, SA Moldovagaz achiziționează gaze de la Energocom pentru consumatorii din Moldova la prețul de 605 USD per mia de metri cubi. Acest preț de achiziție este aproape dublu față de cel european. Nu este de mirare că este atât de dificil pentru noii furnizori să înceapă să lucreze pe piața gazelor.

NORDGAZ FURNIZARE era pregătită să înceapă furnizarea de gaz către consumatori la prețurile pieței începând cu 20 decembrie 2023, dar nu a putut face acest lucru din cauza blocării activităților sale. În special, NORDGAZ FURNIZARE s-a confruntat cu obstacole în activitățile sale nu numai din partea ANRE, ci și a VESTMOLDTRANSGAZ, precum și a filialelor Moldovagaz responsabile cu distribuția gazelor.

În plus, NORDGAZ FURNIZARE a depus o plângere la Consiliul Egalității din Republica Moldova împotriva băncilor BC MAIB SA, SA CB VICTORIABANK din cauza discriminării în problema accesului la serviciile bancare. Compania vede în acțiunile băncilor care ocupă poziții dominante pe piața serviciilor bancare semne ale unei campanii coordonate extern de blocare a intrării pe piață a unui furnizor alternativ de gaze.

NORDGAZ FURNIZARE consideră că toate activitățile sale respectă cu strictețe cerințele legale și de reglementare stabilite în Republica Moldova și își va apăra în continuare drepturile în instanțele naționale și internaționale.

Până la publicarea știrii, instituțiile vizate nu au venit cu o reacție la acest subiect.

 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica