Datoria internă a Moldovei a ajuns la 39,855 miliarde de lei !

Datoria de stat internă a Republicii Moldova a atins un nou nivel record la sfârșitul lunii ianuarie 2024, conform datelor Ministerului Finanțelor. Această creștere semnificativă marchează o tendință continuă de îndatorare a țării.

La finele lunii ianuarie 2024, datoria de stat internă a atins suma de 39,855 miliarde de lei, depășind astfel nivelul precedent record înregistrat în septembrie 2023, când a totalizat 39,823, miliarde de lei, anunță bani.md.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În ansamblu, de la începutul anului 2024, datoria publică internă a crescut cu 189,38 milioane de lei, reprezentând o creștere de 0,5%. Această creștere se datorează în principal majorării emisiunilor de titluri de stat pe piața primară.

La finele lunii ianuarie 2024, datoria privind titlurile de stat emise pe piața primară a totalizat aproximativ 25 miliarde 970,62 milioane lei, reprezentând o creștere de 189,13 milioane lei față de sfârșitul anului 2023 și constituind 65,2% din totalul datoriei interne de stat.

În același timp, datoria aferentă obligațiunilor emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor a rămas constantă la 11,751 miliarde de lei, reprezentând 29,5% din valoarea totală a datoriei de stat interne a Republicii Moldova.

De asemenea, datoria pe titluri de stat convertite a rămas neschimbată la 2 miliarde 133,43 milioane de lei, reprezentând 5,3% din valoarea totală a datoriei publice interne la finele lunii ianuarie 2024.

Rata medie ponderată a dobânzii la valori mobiliare de stat vândute la licitații a fost de 5,2% în ianuarie 2024, în scădere cu 3,42 puncte procentuale față de anul 2023.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica