Analizând evoluția lunară a prețurilor pe piața bursieră internațională și prețurile achitate de SA Moldovagaz pentru gazele, se observă o discrepanță de peste 213 mln USD

Analizând evoluția lunară a prețurilor pe piața bursieră internațională și prețurile achitate de SA Moldovagaz pentru gazele procurate din surse bugetare și împrumuturile din străinătate, se observă o discrepanță de peste 213 mln USD, doar pentru achizițiile din anul 2023, susțin experții din cadrul Lex-Econ Consulting a prezentat o analiză.

Începând cu septembrie 2021 în Republica Moldova este declarată criză și stare de urgență în domeniul energetic. În acest sens, în octombrie 2021 au fost purtate negocieri cu conducerea Gazprom-ului, care s-au finalizat cu semnarea unui Contract de livrare a gazelor naturale pentru următorii 5 ani la condiții și principii diferite și anume: o nouă formulă de calcul a prețului de livrare, plata unui tranzit al gazului pe teritoriul Ucrainei etc.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Cu toate acestea, în dorința de a exclude importurile de gaze naturale de la Gazprom, cu excepția consumului in regiunea transnistreană, începând cu noiembrie 2022, în baza mai multor decizii ale Comisiei Situații Excepționale s-a trecut la un alt mecanism de aprovizionare a pieței interne cu gaze naturale, care urma să asigură securitatea energetică a pieței interne la prețuri competitive și accesibile pentru populație.

Datorită schimbării formulei de calcul pe fonul unor fluctuații masive de pe bursele internaționale Republica Moldova a devenit mai vulnerabilă, ceea ce a determinat-o la finele anului 2022 să se dezică de gazele rusești, cu excepția consumurilor din regiunea transnistreană și în limita maximă de 5,7 mln m3 pe zi.

Pentru depășirea crizei energetice și acoperirea politicilor sociale pentru păturile social vulnerabile ale populației autoritățile guvernamentale au cheltuit peste 1,2 mlrd Euro. Această sumă a fost confirmată și de Comisarul European pentru Energie care a fost in vizita la Chișinău săptămâna trecută. Majoritatea acestor resurse financiare fiind împrumuturi de la serviciile europene, instituțiile financiare internaționale dar si țări donatoare.

În lipsa unei informații depline și complexe asupra proceselor decizionale privind achiziția de gaze naturale, în societate planează suspiciuni enorme față de corectitudinea și integritatea factorilor de decizie responsabili de acest sector. Este de menționat, că prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale s-a intervenit atât în procesul decizional, cât și s-au alocat sursele financiare pentru procurarea gazelor naturale atât pentru necesitățile pieței interne, cât și pentru rezervele strategice.

Astfel, conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale SA Energocom a fost desemnat unic cumpărător de gaze naturale de pe piețele internaționale și asigurarea consumului și stocurilor de rezervă.

Analizând evoluția lunară a prețurilor pe piața bursieră internațională și prețurile achitate de SA Moldovagaz pentru gazele procurate din surse bugetare și împrumuturile din străinătate, se observă o discrepanță de peste 213 mln USD, doar pentru achizițiile din anul 2023.

Motivele de bază fiind lipsa transparenței și competiției ofertelor la achiziția gazelor naturale;

birocratizarea procesului; lipsa de capacitate și experiență in tranzacții internaționale nici la nivel guvernamental și nici la nivelul companiilor desemnate; politizarea și influența politică asupra procesului; monopolizarea artificială a pieței gazelor naturale și eliminarea operatorilor liberi de pe piață.

În aceste circumstanțe este explicabil menținerea prețurilor de furnizare a gazelor naturale la cel mai mari nivel din regiune. Conform estimărilor unor experți acestea fiind de 4 ori mai mari, decât în unele țări ale Europei Centrale și din Sud-est, chiar mai mari decât în Romania si Ucraina.

Mai mult ca atât, în condițiile in care livrarea gazelor naturale in Republica Moldova se realiza în baza contractului cu Gazprom-ul și conform formulei precedente de formare a prețurilor pentru gazele naturale în baza preturile mixului de produse petroliere, în criza energetică Republica Moldova avea de câștigat la preț enorm de mult, evitându-se șocurile și presiunile exagerate pe consumatorii finali, adică cetățeni și business. Cu alte cuvinte, costurile bugetare pentru trecerea crizei energetice avea să fie mult mai mici.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica