Alexandru Tanase: Doar în regimurile autoritare statul este plasat deasupra cetățeanului, iar justiția se instrumentalizează în interesul statului, dle Prim-ministru

Prim-ministrul Dorin Recean anunță că va continua să informeze cetățenii despre ilegalitățile comise de judecători, care adoptă hotărâri contrare intereselor statului. Desigur, nimeni nu-l poate opri să o facă, dar zic sa medităm puțin asupra situației, costată Alexandru Tanase.

Chiar dacă pentru publicul larg, afirmația sună tare și denotă intransigența în apărarea intereselor statului, lucrurile sunt mai nuanțate. Una este temperatura reală și alta este temperatura percepută, dle Prim-ministru.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Doar în regimurile autoritare statul este plasat deasupra cetățeanului, iar justiția se instrumentalizează în interesul statului (citește: în interesul elitei politice). De fapt, aceasta este esența putinismului ca sistem politic. Într-o societate democratică, statul este în subordonat intereselor cetățenilor iar justiția (în mod special cea administrativă) are menirea să protejeze drepturile individuale împotriva abuzurilor statului!, susține Alexandru Tănase, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

Logica justiției administrative este de a proteja cetățeanul împotriva abuzurilor pe care statul le comite împotriva sa. Ca să fiu mai explicit, când un demnitar adoptă un act care încalcă anumite drepturi ale unei persoane, justiția vine să protejeze acea persoană și să anuleze actul ilegal. Toate astfel de decizii, simplist vorbind, pot fi calificate „împotriva statului”, deoarece ele anulează actele emise de agenții statului. De fapt, ele sunt în favoarea justițiabilului.

Astfel, atunci când o instanță de judecată anulează un act administrativ ilegal și/sau obligă statul să repare prejudiciul, o asemenea hotărâre judecătorească este în interesul dreptății, implicit al întregii societăți.

Într-o democrație funcțională, demnitarii nu blamează justiția, dar sancționează funcționarii care adoptă acte administrative care mai apoi sunt anulate de instanțe. La noi, așa nu merge. Ați auzit cumva ca în acești 30 de ani, vreun demnitar să recunoască că, colegul său de partid, mazilit peste noapte la fisc, vamă, APP etc., a comis o eroare și a emis un act administrativ ilegal? Niciodată! Potrivit tradiției sovietice – milițianul reprezintă adevărul în ultimă instanță.

Acum îi rog să fie atenți cei care juisează de la astfel de mesaje, ca să știe care este efectul acestora. Judecătorii, de frica pentru a nu fi declinați la TV, adoptă decizii în proporție de 95% în favoarea „statului”. La ora actuală, este quasimposibil să anulezi un act ilegal al vămii, fiscului, sau altor autorități. Cine este curios, poate să verifice statistica judiciară privind cauzele administrative din Moldova și să o compare cu cea din Rusia sau Georgia, sau alte „democrații” de acest gen. Diferențe substanțiale nu prea veți găsi.
Cel care pierde de fapt este cetățeanul. Cu alte cuvinte, cel care sare în sus de bucruie când aude așa ceva la TV, cu cuvintele „maldăreț premieru!”, trebuie să înțeleagă ce se va întâmpla mâine, când în raport cu el, va fi adoptat un act administrativ ilegal sau defavorabil, notează Alexandru Tănase, fost ministrul al Justiției.

PS: Având în vedere că am colaborat cu actualul premier în cadrul guvernului, pot spune că mereu mi-a inspirat încredere și maturitate. Sper sincer că va lua în considerare aceste observații. În ultimele săptămâni, mediul juridic (avocați, procurori, judecători, notari, polițiști, juriști din diferite autorități locale și centrale ale statului, studenți, profesori, etc.) este zguduit de discuții aprinse legate de abordarea extravagantă a premierului în comunicarea stării justiției în societate. Nu a putut trece cu vederea aceste declarații nici măcar bruma de societate civilă care a mai rămas pe malurile Bâcului. Toți am râs cu poftă la adresa celui care era “oleacă doctor” și la metoda sa neconvențională de a comunica. Eu cred că imitarea acestui comportament, nu este cea mai bună soluție. Ceea ce parece azi a fi o modalitate de a atrage atenția, s-ar putea transforma mâine într-un spectacol ridicol sau chiar jenant. De la o prezentare grotescă la o situație penibilă, e doar un pas, mai declară Alexandru Tănase, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica