Nicolae Eșanu: Doi judecători sunt supuși presiunilor și amenințărilor în cazul în care nu-l vor condamna pe Stoianoglo

Fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu, declară că doi judecători din completul de judecată sunt supuși presiunilor și amenințărilor, inclusiv sunt amenințați ca, în cazul în care nu-l vor condamna pe Alexandr Stoianoglo, nu au nicio șansa să treacă de vetting, susține Nicolae Eșanu, fost reprezentat al Moldovei la Comisia de la Veneția.. 

Am declarat public de mai multe ori ca nu impartasesc opinia celor care considera ca actuala guvernare urmărește scopul de a prelua (dobândi) controlul asupra justiției. 

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Si in pofida faptului ca guvernarea a admis derapaje grave de la principiile statului de drept, care au dat argumente extrem de puternice celor care încearcă să mă convingă ca nu am dreptate, eu imi mentin parerea. 

Chiar dacă risc ca destul de multe persoane să decidă ca sunt rupt de realitate sau ca incerc sa ma pun bine cu actuala guvernare. 

Cu regret, însă, nu  pot spune același lucru în privința alegațiilor ca actuala guvernare încearcă sa obține decizii favorabile în anumite cazuri. Căci sunt pus in fata unor circumstanțe care mă obliga sa admit ca, cel mai probabil, alegațiile privind tentativele de a influența justitia sunt fondate. 

Ultimul caz pe care l-am discutat vizează unul dintre dosarele penale pe numele lui Alexandru Stoianoglo. 

Deși persoane in care am încredere au declarat ca doi judecători din completul de judecată (apropo, nu cunosc numele acestora) sunt supuși presiunilor si amenințărilor, inclusiv sunt amenințați ca, in cazul in care nu-l vor condamna pe Domnul Stoianoglo, nu au nicio șansa sa treaca de vetting, totuși nu pot exclude ca respectivele persoane nu apreciaza corect realitatea. 

La fel admit ca respectivele persoane greșesc, atunci cand afirma ca se incearca ademenirea (ca sa nu spun coruperea) celui de-al treilea judecător si invoca, printre altele, faptul ca respectivului judecător i-au fost atribuite un număr majorat de ore la Institutul Național al Justiției. 

Dar nu mai pot spune acelasi lucru despre alegatia ca in celebra declaratie, privind ilegalitatile “monstruoase” comise de completul de judecata, Domnul Prim-ministru a nominalizat doar doi dintre cei trei judecatori, care au facut parte din completul de judecata si a omis sa-l nominalizeze pe al treilea, anume din motivul ca acesta trebuie sa voteze pentru condamnarea Domnului Stoianoglo. 

Și până nu va exista o explicatie rationala de ce nu a fost nominalizat si al treilea judecător eu personal nu pot sa afirm ca alegațiile privind încercarea guvernanților de a obține condamnarea cu orice preț a Domnului Stoianoglo sunt nefondate. 

Sper foarte mult ca exista o explicatia convingatoare. Căci nu exista o mizerie mai mare decât condamnarea cu buna stiinta a unei persoane nevinovate. Și sper ca judecătorii vor da dovadă de verticalitate și vor decide în strictă concordanță cu intimă convingere. 

Guvernele vin si se duc. Avantajele materiale și nemateriale la fel nu sunt veșnice. Doar onoare și demnitatea conteaza. Iar politele se plătesc nu doar de către cel care face compromisuri cu propria conștiința, dar și de urmașii lui, mai spune fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eșanu, fost reprezentat al Moldovei la Comisia de la Veneția.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica