Richard Grenell o acuză pe Angela Merkel pentru războaiele din Ucraina și Gaza

Confidentul de multă vreme a lui Trump, Richard Grenell, o critică aspru pe fosta cancelară Angela Merkel: politicile ei au contribuit la escaladarea în Ucraina și Orientul Mijlociu, scrie Berliner Zeitung

Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, dă vina pe fostul cancelar Angela Merkel (CDU) pentru războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza. „Donald Trump avea trei preocupări principale pe care Germania nu dorea să le îndeplinească”, a declarat apropiatul fostului președinte american pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. Acestea au fost sfârșitul Nord Stream 2 , cheltuieli mai mari pentru apărare și noi sancțiuni Iranului.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„Istoria a arătat că a avut dreptate în toate cele trei cazuri”, a continuat Grenell. Cu toate acestea, el nu vede nicio scuză pentru acest lucru din partea Merkel sau a actualului guvern federal. „Dacă ne-ar fi urmat, nu am fi avut război în Ucraina sau în Gaza”, a spus fostul ambasador cu convingere.

Grenell: Donald Trump nu vrea să slăbească NATO

În interviu, Grenell a negat că Trump ar fi vrut să slăbească NATO. „Președintele Trump este hotărât să consolideze NATO dacă alianta vrea să fie puternică”, a spus el. Totuși, asta începe cu „contribuția echitabilă a fiecăruia”. Membrii alianței care cheltuiesc mai puțin de 2% pentru apărare „ar trebui să-și piardă dreptul de vot în anumite probleme, cum ar fi alegerea secretarului general al NATO”, a sugerat el.

Trump a spus la un eveniment de campanie în statul Carolina de Sud că „președintele unei țări mari” l-a întrebat odată dacă SUA ar proteja țara de Rusia dacă nu plătesc pentru cheltuielile de apărare. El a răspuns: „Nu, nu te-aș proteja.” De fapt, el „ar încuraja chiar Rusia să facă ce dracu’ vrea”.

Grenell solicită un plan de pace imediat pentru Ucraina

Grenell l-a respins pe politicianul olandez Mark Rutte, care a fost favorizat de Germania, actualul guvern american și alte țări pentru această funcție. În timpul mandatului lui Rutte, Olanda „a refuzat” să-și plătească partea echitabilă din cheltuielile NATO, a spus el. Grenell a cerut, de asemenea, ca decizia privind succesorul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, să fie amânată până după alegerile prezidențiale din SUA.

Grenell a cerut imediat un plan de pace pentru Ucraina. Guvernele de la Kiev și Moscova ar trebui să aibă cuvântul. „Totul trebuie să vină din Ucraina și Rusia”, a spus fostul ambasador. Cu toate acestea, el a adăugat: „Dar ei nu o fac singuri. Ei trebuie forțați. Aceasta este ceea ce trebuie să facă aliații de ambele părți.”

 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica