Iurie Mărgineanu: Declarația Vioricăi Drăgălin este o adevărată ipocrizie, cinism nemaivăzut și o incompetență profesională gravă

Avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu constată că declarația Vioricăi Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție, care susține că s-a autosesizat în privința concursului eșuat, pentru funcția de Procuror General este o adevărată ipocrizie, cinism nemaivăzut și o incompetență profesională gravă. 

În primul rând. Consiliul Superior al Procurorilor, în afară de faptul că exercită autoadministrarea instituției Procuraturii și este organul ierarhic superior al instituției, este autoritate de rang constituțional, iar mandatele membrilor CSP au același regim și natură juridică.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În rândul doi. Este bine cunoscut că în privința procurorilor, poate fi pornită urmărire penală doar de Procurorul General (competență exclusivă și doar pentru motive serioase din care rezultă comiterea unei infracțiuni). Această regulă se aplică și pentru membrii CSP non procurori, asimilându-se cu funcția de procuror corespunzător.

În rândul trei. Pentru a asigura independența membrilor CSP și securitatea mandatului lor, practic este imposibilă revocarea și încetării activităților de membru, în afară de cazurile expres prevăzute de lege, ele fiind deosebit de rigide.

Declarația și acțiunea nechibzuită a procurorului șef Anticorupție nu numai că știrbește imaginea CSP-ului „nou reformat”, dar compromite din rădăcini întreaga reformă a justiției promovată cu mare tam-tam de actuala guvernare. Bun cadou pentru Maia Sandu în ajung de alegerile prezidențiale. 

Mai mult, acțiunea șefului PA este un adevărat atentat și imixtiune în atribuțiile Constituționale ale CSP, în materie de numire a Procurorului General, susține Iurie Mărgineanu.

Am impresia că după această acțiune nechibzuită și ilegală a șefei PA se va ajunge și la propria inculpare, pentru concursul măsluit în care Domnia sa a câștigat actualul fotoliu. Doar mai țineți minte stimați prieteni și colegi din procuratură, cum în concursul pentru fotoliu de șef al PA, dânsa a primit cele mai înalte note (prin WC, de 9 și 10), iar contracandidați extrem de joase (de 2 și 3 ca la dvoeșnici ), pentru a facilita numirea ei în funcție dorită…

Vorba clasicului, când au devenit cunoscute circumstanțele măsluirii concursului, redate pe TG canale, dânsa a luat apă în gură, și nu doar ea. Însă, era atât de evident că, concursul pentru funcția de șef al PA a fost trișat, încât nu mai trezea și nici până în prezent nu trezește dubii, despre ilegalitatea lui, mai declară Iurie Mărgineanu.

Stimați prieteni și colegi din procuratură, poate voi îi aduceți la cunoștință teoria lui Andrey Vyshinsky „Главное в следственных действиях – это не выйти на самих себя”.

Vorba filosofului: dacă tăceai, filosof rămâneai.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica