Ursula von der Leyen și nomenclatura europenistă

Candidată la propria succesiune în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-ar putea continua proiectul de a face din UE o tehnostructură continentală care pretinde ca reglementează toate domeniile existenței. Vom vedea astfel un sistem imperial și post-democratic care nu-și spune numele, scrie cronicarul Mathieu Bock-Côté în Le Figaro.

Ursula von der Leyen dorește așadar să exercite un nou mandat de președinte al Uniunii Europene, în timp ce mulți anunță un val electoral eurosceptic în iunie. Personajul este enigmatic. Multă vreme, ne-am străduit să asociem Europa cu un chip. Cu siguranță, Jacques Delors și Jean-Claude Juncker și-au lăsat amprenta: au trecut totuși, și pe bună dreptate, drept tehnocrați mult mai mult decât drept politicieni. Nu la fel este și pentru von der Leyen, care pare să se vadă ca primul președinte al Europei.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

O desubstanțializare

Metoda sa depășește activismul mediatic: presupune acapararea fiecărei crize, iar acestea se acumulează, pentru a întări puterea Comisiei, care pare să vrea să se constituie, cu complicitatea activă a unor lideri europeni, în maniera unui adevărat guvern european.

De la Covid până la războiul din Ucraina, ea și-a dorit să se impună drept “chipul Europei”, care acum avea, datorită ei, un număr de telefon. Problemele majore ar trebui rezolvate întotdeauna la nivel european, crede ea.

Însuși principiul UE, așa cum îl interpretează, este de a centraliza întotdeauna. Națiunile nu sunt programate să dispară oficial, ci să devină fără substanță. Ea a spus-o ca atare în prefața ei la noua ediție a Memoriilor lui Jean Monnet, vorbind despre fondurile strânse de UE pe piața de capital: „ Aceste resurse sunt utilizate pe baza unui nou concept: planurile naționale traduc prioritățile europene comune în investiții și reforme la nivel local. Ea a văzut-o ca „ un nou pas către integrarea europeană ”.

Trebuie să admitem că UE s-a transformat de-a lungul timpului într-o tehnostructură continentală, pretinzând că reglementează toate domeniile existenței. Este un experiment ideologic de amploare care are loc acolo.
Mathieu Bock-Côté

Cu alte cuvinte, doar la Bruxelles trebuie stabilite liniile directoare majore pentru țările care alcătuiesc UE: misiunea lor va fi atunci pur și simplu să le aplice cât mai bine posibil. Ele sunt reduse la domeniul administrativ. Acest mecanism urmărește să facă ireversibilă fiecare nouă etapă a integrării europene. Statele se obișnuiesc cu transfuziile financiare: acesta este ceea ce am putea numi un sistem de domesticire a popoarelor. Există, totuși, ceva surprinzător în a vedea țările care dau Europei mai mult decât primesc dar cred că ar fi încă incapabile să supraviețuiască fără ea.

Un apel la revoltă

UE devine orizontul de neîntrecut al acțiunii politice, iar oricine intenționează să se abată de la drumul pe care îl stabilește, chiar și în contextul unor alegeri, va fi readus la ordine.

Nu putem să nu ne amintim declarația lui von der Leyen, la momentul alegerilor italiene din 2022, în care explică că are mijloacele de a readuce Italia la ordine, dacă lucrurile „ar merge prost”. Conceptul de „a merge prost” avea virtutea clarității: dacă un popor votează prost, de exemplu, alegând un partid suveranist mai degrabă decât unul europenist, UE va putea să-l sancționeze. Amenințările au dat roade, evident.

Comisia Europeană se prezintă ca o adevărată nomenklatură, dar și ca un Politburo al Europei în construcție. Se remarcă unele figuri, precum Ylva Johansson, comisarul pentru Afaceri Interne, fostă membră a Partidului Comunist Suedez pentru care imigrația nu este o problemă, ci un proiect. Prin urmare, lucrează pentru a face posibilă trecerea demografică din Africa în Europa, fără de care aceasta din urmă ar fi aparent condamnată la ștergere. Vom vedea o inversare surprinzătoare a perspectivei. Fără îndoială, nu este străina de deschiderea sa față de cererile islamiste din inima UE. Europenismul pare inseparabil de multiculturalism.

Dar ce să faci cu criticii? Thierry Breton, cu reglementarea sa privind serviciile digitale europene, a oferit răspunsul în urmă cu ceva timp dorind să includă „ conținut care îndeamnă la revoltă ” ca un criteriu de sancțiune împotriva rețelelor sociale. Mai devreme sau mai târziu, opoziția față de imigrația în masă va fi interpretată și ca un apel la revoltă și va fi la fel și cu opoziția față de Uniunea Europeană, care îi determină pe mulți astăzi să pledeze pentru Brexit sau pentru părăsirea totală a UE. Poate că același lucru va fi valabil și pentru fermierii revoltați.

Trebuie să admitem că UE s-a transformat de-a lungul timpului într-o tehnostructură continentală, pretinzând că reglementează toate domeniile existenței. Este un experiment ideologic de amploare care are loc la Bruxelles. Își propune să fie ghidat de rațiune pură și de simțul istoriei. Comisia Europeană pretinde că va pilota UE printr-un sistem sofisticat de guvernare, lipsit de dispozițiile electorale ale tuturor partidelor. Mai presus de toate, vom vedea, pentru aceasta, un sistem imperial și post-democratic care nu-și spune numele.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica