PLDM: Organizarea unui referendum legat de viitorul nostru comun este mai mult decât irațională

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu îngrijorare că Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, contrar argumentelor logice ce au fost aduse şi sfidând riscurile evidente pentru viitorul european al RM, continuă să insiste pe organizarea unui referendum referitor la integrarea în Uniunea Europeană.

Dat fiind această situaţie, considerăm necesar să atragem atenţia asupra mai multor momente importante. În primul rând, se cer menţionate riscurile majore și lipsa de coeziune socială. Astăzi, urmare a politicii promovate de partidul de guvernare şi personal de Maia Sandu, societatea noastră este mai divizată şi mai fragilă decât oricând. Organizarea unui referendum legat de viitorul nostru comun este mai mult decât irațională în situaţia în care societatea este una dezbinată.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să înţeleagă că integrarea europeană nu este un joc. Perspectiva integrării în Uniunea Europeană nu este o chestiune trivială sau un joc politic – este un proces complex și de lungă durată, care implică transformări profunde în toate domeniile societății și necesită o abordare serioasă și responsabilă. PLDM ţine să amintească guvernanților şi cu această ocazie despre faptul că Republica Moldova este deja ancorată în procesul de integrare europeană, astfel încât organizarea unui referendum la subiectul dat este pe de o parte inutilă, iar pe altă parte – extrem de periculoasă.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să conştientizeze şi riscurile legate de imixtiunea altor state neprietenoase ori grupări organizate în preconizatul proces. Aceste imixtiuni pot pune în pericol integritatea și suveranitatea Republicii Moldova.

Facem încă o dată apel la raţiune şi la conştientizarea consecinţelor în cazul foarte probabil al eşecului preconizatului referendum Iar aceasta va însemna nimic altceva decât blocarea de facto a procesului de integrare europeană, rămânerea Republicii Moldova într-o zonă gri şi lipsirea cetăţenilor de orice şansă la un trai decent într-un stat cu democraţie funcţională.

Reiterăm apelul nostru către guvernare de a renunța la organizarea acestui referendum. Şi dacă nu se iau în calcul argumentele logice, măcar să se ţină cont de procedurile legale. Constatăm că, deja la această etapă, s-au admis grave derogări procedurale. Competența privind organizarea unui astfel de proces revine Parlamentului, nu Președinţiei. Este esențial să respectăm procedurile democratice și să evităm deciziile unilaterale, care pot afecta grav viitorul țării noastre.

Partidul Liberal Democrat din Moldova îndeamnă la responsabilitate, luciditate și respect față de valorile democratice în adoptarea unor decizii cu impact major asupra destinului nostru comun.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica