Cele mai poluate 100 de oraşe din lume se află în Asia iar 83 dintre ele sunt într-o singură ţară

Toate cele 100 de oraşe cu cea mai gravă poluare atmosferică din lume, cu excepţia unuia, se aflau în Asia, criza climatică jucând un rol esenţial în calitatea proastă a aerului, care pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume, potrivit unui nou raport, scrie CNN.

Majoritatea acestor oraşe – 83 – se aflau în India şi toate au depăşit de peste 10 ori orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind calitatea aerului, potrivit raportului realizat de IQAir, care urmăreşte calitatea aerului la nivel mondial.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Studiul a analizat în mod special particulele fine, sau PM2,5, care este cel mai mic poluant, dar şi cel mai periculos. Doar 9% din cele peste 7.800 de oraşe analizate la nivel global au înregistrat o calitate a aerului care a respectat standardul OMS, care spune că nivelurile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depăşească 5 micrograme pe metru cub.

“Vedem că în fiecare parte a vieţii noastre poluarea aerului are un impact”, a declarat Frank Hammes, CEO al IQAir Global. “Şi, în mod obişnuit, în unele dintre cele mai poluate ţări, este posibil să elimine între trei şi şase ani din viaţa oamenilor. Şi apoi, înainte de asta, va duce la mulţi ani de suferinţă care pot fi preveniţi în întregime dacă există o calitate mai bună a aerului”.

Atunci când sunt inhalate, PM2,5 pătrund adânc în ţesutul pulmonar, unde pot intra în fluxul sanguin. Provine din surse precum arderea combustibililor fosili, furtunile de praf şi incendiile de vegetaţie şi a fost asociat cu astmul, bolile cardiace şi pulmonare, cancerul şi alte boli respiratorii, precum şi cu deficienţe cognitive la copii.

Begusarai, un oraş cu o jumătate de milion de locuitori din nordul Indiei, statul Bihar, a fost anul trecut cel mai poluat oraş din lume, cu o concentraţie medie anuală de PM2,5 de 118,9 – de 23 de ori mai mare decât recomandările OMS. Acesta a fost urmat în clasamentul IQAir de oraşele indiene Guwahati, Assam, Delhi şi Mullanpur, Punjab.

Potrivit raportului, în India, 1,3 miliarde de oameni, adică 96% din populaţie, trăiesc cu o calitate a aerului de şapte ori mai mare decât cea recomandată de OMS.

Asia Centrală şi de Sud au fost regiunile cu cele mai slabe rezultate la nivel global, găzduind toate cele patru ţări cele mai poluate anul trecut: Bangladesh, Pakistan, India şi Tadjikistan.

Asia de Sud este deosebit de îngrijorătoare, 29 dintre cele mai poluate 30 de oraşe se află în India, Pakistan sau Bangladesh. Raportul a clasat marile centre de populaţie Lahore pe locul 5, New Delhi pe locul 6 şi Dhaka pe locul 24.

IQAir a constatat că 92,5% din cele 7.812 locaţii din 134 de ţări, regiuni şi teritorii în care a analizat calitatea medie a aerului anul trecut au depăşit orientările OMS privind PM2,5.

Doar 10 ţări şi teritorii au avut o calitate a aerului “sănătoasă”: Finlanda, Estonia, Puerto Rico, Australia, Noua Zeelandă, Bermuda, Grenada, Islanda, Mauritius şi Polinezia Franceză.

Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza problemelor de sănătate legate de poluarea aerului. Conform unui studiu publicat în noiembrie în BMJ, poluarea aerului cauzată de combustibilii fosili ucide anual 5,1 milioane de persoane din întreaga lume. Între timp, OMS afirmă că 6,7 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor combinate ale poluării aerului din mediul ambiant şi din gospodării.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica